Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Отглеждане на домати в оранжерия

Доматите несъмнено са неизменна част от нашата трапеза, независимо от сезона и времето навън. Ето защо те заемат челна позиция що се отнася до оранжерийно производство. В тази статия ще Ви дадем няколко съвета за отглеждането на домати в домашни оранжерии.

Сортове домати за оранжерия

За да може реколтата да е богата и вкусна, на първо място трябва да се съобразите с това какъв сорт ще засадите. Едни от най-подходящите сортове домати за оранжерийно отглеждане са:

  • Дара
  • Мини мис
  • Жар
  • Рали
  • Сълзица
  • Прометей
  • Розово сърце
  • Балка
  • Алено сърце
  • Копнеж

По-долу ще разгледаме характеристиките на три от най-използваните видове.

Рали

Този сорт се характеризира с големите си размери. На цвят са тъмночервени, при пълно узряване, твърди са и при тях липсват зелени пръстени. Устойчиви са при транспортиране и дават отлични резултати що се отнася до бързо реколтиране.

Жар

Този вид е най-ранозрелият, плодовете му са твърди и кръгли, наситено червени. Средно достигат до 130-140 грама, като допълнителното им предимство е, че са непукливи.

Балка

Балка е вид, който е много ранен, даващ добра реколта още в началото на сезона. Отглеждането му е сравнително лесно, тъй като е устойчив и на лоши климатични условия. Плодовете му са твърди и гладки, като достигат средно до 120 грама.

Сортове домати

Кога се сее разсад домати

Сеенето на разсади зависи от няколко много важни фактора:

  • Достъп на слънчева светлина до растенията – денят през месеците Януари и Февруари е много кратък. Доста от тях са облачни и светлината тогава е много ограничена. Ако на реколтата не се осигури достатъчно слънчева светлина, то има голяма вероятност тя да не израсте здрава и силна. За да се получи добър разсад е препоръчително той да има достъп до светлина между 12 и 14 часа, за това някои любители градинари използват и допълнително осветление.
  • Каква ще е средната температура – това зависи от вида на оранжерията, където ще бъдат отглеждани доматите. Полиетиленовите не поддържат много висока температура и през нощта температурните амплитуди навън и в оранжерията се изравняват. При отрицателни температури навън, разсадът за домати в оранжерията, има голяма вероятност да измръзне. Ако не разполагате със стъклена оранжерия, която поддържа по-висока температура, то може да използвате и различни източници на топлина, които ще осигурят нужния климат на растенията.
  • Вид на семената, които ще бъдат използвани за разсад – за да получите хубав разсад, то трябва да използвате висококачествени семена. Има няколко варианта, чрез които може да се сдобиете с такива  – да ги закупите от агроаптека, да ги съберете сами от предходния сезон или да ги вземете от любители градинари, които събират и отглеждат семена.

Първо торене

Още в началото на цъфтежа трябва да се направи и първото азотно торене. Тъй като за домати, отглеждани в оранжерия се изискват големи количества хранителни вещества, внасянето на азот е много важно, той повишава общия добив на реколтата. Въпреки това не трябва да се прекалява с азотното торене, тъй като посевите могат да загинат от отравяне с амоняк.

При следващото торене трябва да се използва фосфор, той е много важен за растенията, особено когато започват да се образуват първите съцветия. При липса на фосфор могат да се забележат видими изменения при посевите – стеблата са тънки, появява се лилав оттенък върху долната част на листата, плодовете узряват късно и са доста дребни.

Необходимо е и периодично наторяване с Калий, за да сте сигурни, че реколтата ще е здрава и качествена. Липсата на Калий също може да се отрази видимо на посевите – появяват се светло кафяви ивици по периферията на листата, което води до понижаване на качеството на доматите.

Поливане на домати в оранжерия

Първото поливане на доматите в оранжерията трябва да се направи още при засаждане на разсада. Изливат се около 4 литра вода във всяка дупка, след това около 11 дни растенията не се поливат.

Следващото поливане трябва да се направи преди да започнат да цъфтят доматите. В основата на всеки корен е необходимо да се изливат около 2 литра вода два пъти седмично. Количеството на водата зависи от температурата, ако в оранжерията е много горещо – то водата трябва да се увеличи на 3 литра.

Водата може да се увеличи и на до 5 литра, това зависи както от температурата в оранжерията, така и от влажността на почвата. Ако почвата е влажна, то доматите не бива да бъдат поливани допълнително, тъй като има опасност корените да започнат да гният.

Пръскане на домати в оранжерия

Пръскането на доматите с подходящи препарати е необходимо, за да се предпази реколтата от вредители и болести. Според няколко основни фактора се избират и препаратите, с които да се пръскат посевите:

  • Етап на растеж
  • Причина за пръскането – превенция срещу болести и вредители, за увеличаване на производството, профилактично и т.н.
  • Съставки на препарата – препаратът не трябва да съдържа съставки, които са вредни за здравето на човека

За да сте сигурни, че препаратът, който използвате е безопасен не само за Вашето здраве, но и за реколтата, то трябва задължително да бъде закупен от агроаптека или специализиран магазин. Има и препарати, които могат да бъдат направени в домашни условия, те най-често се използват за предпазване от мана и вредители. Такъв препарат е разтвор от вода, сапун и сода.

Пръскане на домати в оранжерия

Препарат, който може да се приготви в домашни условия е и този против гъбични болести и гниене. За него ще са Ви необходими следните съставки: разредено кисело мляко, йод и син камък.

За да има максимален ефект от третирането, то следва да се спазват стриктно технологията и схемите на пръскане. Те от своя страна зависят от етапа на растежа, както и от причината за третирането на реколтата.

За да сте сигурни, че ще отгледате качествена реколта, е необходимо да имате и качествена оранжерия. TeMax.bg Ви предлага голямо разнообразие от качествени оранжерии и парници на супер цени!

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от