Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Таблица за засаждане на зеленчуци по месеци

Засаждането на зеленчуци трябва да се прави внимателно, като се вземе предвид кой зеленчук кога може да се засади. В тази статия ще Ви представим календар график за засаждане на зеленчуци, който ще Ви улесни в градинската работа.

Градински календар по месеци

Дейностите в градината започват още в началото на годината, през Януари. Тогава се подготвят разсадите на тиквички, краставици, домати, чушки. Преди да ги поставите в почвата се уверете, че температурата й е достигнала около 20 градуса. Засаждат се в култивационни съоръжения.

Подходящи за засаждане зеленчуци през Февруари са репички, грах, моркови, магданоз, зимен лук. Тъй като тогава е студено се препоръчва зеленчуците да  бъдат отглеждани само в оранжерии. Ако сте подготвили разсад предходния месец, то това е идеалното време да го пикирате. Веднага щом времето навън се затопли картофите се засяват в градината.

Засаждане на лук

Началото на Март се свързва с отглеждането на разсад за оранжерийни домати. Грижата за него е изключително важна, тъй като от това зависят добивите. Краставиците също са подходящи за садене тогава. Единственото, което трябва да имате предвид е, че температурите не трябва да падат под 15 градуса по време на отглеждането им. Март е времето за приготвяне на разсади от целина, патладжан, праз.

Април е благоприятен период за засаждане на тикви, дини, пъпеши. През този месец не спират и грижите за разсада, които се изразяват в закаляването и изнасянето му на постоянно място в оранжериите.

През Май основната грижа за градината се свежда до борба с вредители и болести. Често срещани през този период са листните въшки, колорадския бръмбар, картофената и брашнестата мана. Май е подходящ за директно полагане на семена на зеленчуци на открито (домат, сладка царевица, зеле, краставици).

Юни се характеризира с продължаващата грижа за културите. Периодът е подходящ за засаждане на целина и праз. Поливането е една от най-важните дейности, от които зависи реколтата. През горещите дни поливайте периодично растенията, най-подходящото време за това е късния следобед или рано сутрин.

Юли се характеризира с горещи температури, които трябва да се вземат под внимание. Градинарите не трябва да забравят да окопават почвата след всяко поливане. Месецът е благоприятен за засаждане на зимна ряпа, късен карфиол и алабаш.

През Август грижите за посевите продължават. Всеки ден се събира готовата реколта, като се отстраняват изсъхналите листа, изгнилите или заболели плодове. Така се понижава рискът от зарази, като се гарантира по-качествена продукция. През Август се засаждат моркови, есенна ряпа и късни корнишони.

Засяване на късни корнишони

Септември е месец на активно прибиране на реколтата от зеленчуци - патладжани, домати, пипер. Разсада за салата се слага от началото на месеца до самия му край. Репичките оставете за края на Септември. Благоприятен е периодът за засаждане на зеленчуците праз и лук.

Есенната оран и торене с минерални и органични торове започват през Октомври. Тогава е и времето за сеитба на спанак, зимен чесън и магданоз.

Ноември е времето, през което трябва да почистите, дезинфекцирате и подготвите оранжериите за последващата сеитба. Зимните домати, които ще отглеждате в оранжерия се поставят през този период.

Декември се характеризира с активната подготовка на разсади за ранно зеленчукопроизводство. Торенето с оборска тор също се извършва тогава, като може да се засеят салати и да се разсади лук на зелено.

Таблиза за засаждане по месеци

Месец Култури за засаждане
Януари разсади на тиквички, домати, чушки, краставици
Февруари репички, грах, моркови, магданоз, зимен лук
Март краставици, разсад за оранжерийни домати, разсад за патладжан, праз
Април тикви, дини, пъпеши
Май семена на домати, сладка царевица, зеле, краставици
Юни целина, праз
Юли зимна ряпа, късен карфиол, алабаш
Август моркови, есенна ряпа, късни корнишони
Септември патладжан, домати, пипер, репички
Октомври спанак, зимен чесън, магданоз
Ноември зимни домати за оранжерия
Декември салати, лук на зелено, подготовка на разсади
Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от