Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

ВЛЕЗ В КЛУБА С ДИГИТАЛНА КАРТА ТЕМАХ виж повече

Почви

Филтри

1-13 от 13 продукти

Филтри

1-13 от 13 продукти

Какви са видовете почва?

Почвата е важна част в отглеждането на растенията. Действието на човека и не само, променят характеристиките й. Всяко растение има собствени предпочитания към определени типове пръст, както и своята нужда от хранителни вещества, за да расте здраво и да дава плод и красив цвят. 

Изборът на правилна почва и био добавки към нея е ключово за по – пищна и здрава градина.

Почвите се разделят на видове по състав, текстура, обем и предназначение.

  1. По състав биват кисели или алкални. Как се определя киселинността: до 6 единици – тя е кисела, между 6 – 7 неутрална, и над 7 – алкална.
  2. По текстура и обем:
  •  Песъчливи-леки, рохки, с добра проветривост, но с висока пропускливост на влагата;
  •  Глинести и тинести - тежки, сбити с лоша проветривост, но с висока способност да задържат вода;
  • Торфена – торфът се образува при бавно разлагане на блатни растителни остатъци. Торфът се разлага при висока влажност и слаба проветривост.

     3. По предназначение: Плодородни и неплодородни. Плодородността на пръстта зависи от съдържанието на хумус  и торф. При ниска плодородност има нужда от допълнително наторяване. Торовете за пръст биват течни, гранулирани и екологични.

Как да изберем подходяща пръст?

Различните растения имат различни предпочитания за пръстта. Зеленчуците например предпочитат богата на хранителни вещества и торф, докато цветята могат да виреят на по-бедна. Кактусите и сукулентите виреят на песъчлива с малко влага. 

Градинските цветя, посеви и храсти като рододендроните, розите, азалиите, хортензиите предпочитат кисела , а бугенвилията, пасифлората , лавандулата и плодните храсти предпочитат по-алкална пръст. 

Можете да подобрите състава й, като използвате екологичен торф, компост, оборски торове, фосфорни добавки или други органични материали за подхранване на растенията. Използвайте мулч, за да задържите влагата и да подтиснете растежа на плевели.

Защо да изберем TeMax?

TeMax си сътрудничи с проверени производители, за да гарантира на клиентите си само високо качество на продуктите си. Ние предлагаме голямо разнообразие на продукти за градината, като универсални почви, торфени субстрати, почвени и еко смеси, торф и различни торове. Растенията, които се отглеждат вкъщи имат нужда от специална грижа и добавки. 

Предлагаме широка гама от продукти за орхидеи, стайни цветя и други . Продуктите се предлагат в различни разфасовки и литри. Нашите продукти отговарят на нуждите на всяка градина.

Прочети повече

Кога да използваме почва, мулч или субстрат?

Почвата е основата за развитието на растенията. Тя дава опора, хранителни вещества и вода на растителния свят. Използването на субстрат и почвени смеси при отглеждането на растения в градината и дома е породено от необходимостта от подхранване на бедни и не добре аерирани почви и осигуряване на условия за правилен растеж, в зависимост от нуждите на различните растения. Субстратът е подходящ при засаждане или правене на разсад. Мулчирането е процес, при който се покрива почвата около растенията с различни материали. Материалите могат да бъдат органични покрития ( стърготини, кора, торф, слама, листа и други), малки камъни, пясък, чакъл, полиетилен и други изкуствени материали. Има няколко функции на този процес: защита на почвата, задържане на влагата и подтискане растежа на плевелите.

 

 

Съдържа ли почвата всички необходими хранителни вещества?

Почвата, в която отглеждаме растенията трябва да съдържа всички необходими хранителни вещества в лесноусвоима форма. Растенията сигнализират при недостиг на някои хранителни вещества в почвата. За възстановяване на почвеното плодородие е необходимо внасяне на хранителни вещества. Обогатяване на почвата става с органични или неорганични (минерални) торове, съдържащи жизненоважни макро- и микроелементи. Трябва да се съобрази и сезона на торене. През пролетта и началото на лятото внасянето на торове, съдържащи азот ще насърчи развитието на вегетативната маса. Ако се стигне до излишък на хранителни вещества също е вредно. За това трябва да се поддържа баланса на състава на почвата.

 

 

© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от