Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Декоративна мазилка - видове и приложение

Има безброй много начини за покритие на стените интериор, за да изглеждат добре и да допринесат за уникалната естетика в дома ви. Декоративната мазилка е един от начините да постигнете това, дори е най-добрата алтернатива на традиционните бои, тапети, керамични плочки и т.н.

Видове декоративни мазилки

Мазилката е вид строителен материал, включващ в състава си свързващи елементи и инертни материали, като вар, цимент, пясък, гипс. 



Видовете декоративна мазилка според вида на образуваната повърхност се разделя на:

  • Гладка - в тази група попада само венецианската мазилка. Тя представлява пластмасова маса, често полупрозрачна. Благодарение на нея могат да се създадат повърхности, които да изглеждат доста различно на външен вид. Съдържа прах от малахит, мрамор и други. Подходящ вариант е за имитация на корк, можа, мрамор, коприна, метали и т.н.
  • Релефна - този вид мазилка трябва да се изгради здраво, без да се руши. Типичното за нея е нейният релефен вид след полагането й (или по-точно образуват се някои неравности и нехомогенности). Предимства й са, че няма големи изисквания за подготовка на основата или перфектна гладкост. 

Една друга масова класификация на декоративните мазилки е тяхното разделения на полимерни, минетални и на силиконова основа. Ето и по-широката им класификация:

  • Минерална мазилка - представлява суха смес, която е на основата на бял цимент, разтворим във вода
  • Полимерна декоративна мазилка - те са сухи смеси, вече на основата на акрилни вещества, поливинилацетат, стирол-акрил и стирен-бутадиенова дисперсия от епоксидни смоли и полиуретани.
  • Силиконова мазилка - това са смеси на базата на силикон. Те се характеризират с много добри свойства - дълъг живот, висока устойчивост на ултравиолетова радиация и висока паропропускливост.
  • Силикатна мазилка - тя един един сериозен недостатък - ограничение в броя цветове, които можете да използвате за мазилката. Силикатната мазилка е на основата на течно стъкло
  • Венецианска мазилка - състои се от 3 компонента:  прах - мрамор и гранит, кварц и варовик и други ценни видове камък. Тя се характеризира като по-специфична декоративна мазилка, която може да създаде ефект на естествен камък, ако се комбинира с успешно осветление в помещението.
  • Датска декоративна мазилка (течен тапет) - това всъщност е хоросан, състоящ се от естествени влакна и целулозно лепило. Датската декоративна мазилка може да се използва в помещения с висока влажност. Предимствата на течния тапет са лесното чистене и ремонтиране. Силно замърсените места трябва просто да се навлажнят с вода и зацапването да се отстрани с шпатула. След това се прилага нов слой мазилката.

Видове декоративна мазилка

Приложение

Нанасянето на декоративни мазилки може да се създаде изобилие от дизайни и форми - от прости до сложни. Двете групи на приложение са за вътрешна и външна употреба. Повечето композиции са подходящи за интериорно оформление. 

 

За екстериора, бихте могли да използвате някои текстурирани мазилки. Например, корояд. Те се считат за универсално решение, както и някои други видове. На закрито пък се полагат на фасадата, в коридори и офисни помещения.  Друга възможност за декоративна мазилка отвън е каменната мазилка върху цокъла и т.н. 

 

Шпакловките за външна употреба трябва да отговаря на някои важни условия - имат по-груба структура, устойчиви са на различни климатични влияния и повишават устойчивостта на UV лъчите. В тази категория има специфични мазилки - камък. Имаме и още един съвет към вас - използването на релефи не е добра идея за фасади и огради. 

Видове декоративна мазилка

Използването на декоративни мазилки в интериора и екстериора носи своите предимства и изпъква пред друг тип материали, предназначени за същите цели. Вариантите им са много и независимо на какъв вид декоративна мазилка ще се спрете, най-важното е да бъде висок клас. 

 

 

 

 

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от