Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Как се боядисват плочки?

Спестете си скъпоструващи ремонти за подмяна на плочките в банята, като заложите на по-лесното решение - боядисване.

Необходимо условие е само плочките да са плътно прилепнали към основата. Вижте какво ви е необходимо и кои са стъпките в процеса на лесното възобновяване на вида на плочките в дома ви.

Какво ви е необходимо за боядисването на плочки?

Имате нужда от следните материали:

  • Епоксидни лакове за грундиране и окончателно покритие
  • Фини и твърди модели пяна ролки със затворени пори
  • Почистващи средства (оцет, препарат за почистване на плочки, алкохол, кърпи и меки гъби за почистване на плочките.
  • Шкурка или шлифоване на руно (незадължително, ако се изисква грубо подгряване)
  • остър нож и силиконово отстраняване, ако не трябва да се свалят силиконовите фуги.
  • Отвертка или лепяща лента, които намират приложение за защита на фитингите.
  • Санитарен силикон, лента за фуги и други материали, в зависимост от това колко искате да работите върху ставите

Стъпки за боядисване на плочките

Стъпка 1: Проверете повърхността

Проверете добре за малки дупчици и пукнатини. Те могат да бъдат поправени с бяла фуга, но относно износени силиконови фуги - по-добре ги премахнете. Използвайте остър нож или специално средство за отстраняване на силикон.

Стъпка 2: Почистете плочките

Подгответе основата добре, за да постигнете очаквания резултат. Почистете плочките от прах, мазнини и мръстоия и ги подсушете. Може да изпозлвате универсалното домашно средство - оцета. Ако имате по-замърсени плочки, тогава може да използвате нещо по-агресивно срещу мазнините, като алкохол или нещо друго. 

 

Стъпка 3: Нанесете грунд върху плочките

За да извършите качествено грундиране, използвайте фина пяна с валяк. Купете високо качество и следвайте инструкциите за употреба от производителя. Нанасяйте сместа с помощта на валяк - бързо, ни внимателно и равномерно. Може да потърсите такива продукти, които са 2в1 - те премахват грунда и позволяват моментално нанасяне на първи слой. След като сте грундирали, задължително изчакайте около половин - един ден,, за да изсъхне добре.  

Стъпка 4: Боядисване

След като сте избрали подходяща боя за вашите плочки, пригответе необходимото количество за работа спрямо указанията на опаковката. Веднага след това започнете с боядисването. Най-лесно би ви било да я разнесете с помощта на валяк с твърда пяна със затворени клетки. Боядисвайте последователно и нанасяйте равномерни слоеве. След като приключите с нанасянето на цялата площ, изчакайте първият слой да изсъхне поне за около 12 часа. 

Как се боядисват плочки

 

Стъпка 5: Нанасяне на втори слой боя

След като сте изчакали боята да се втвърди, преминете към боядисване с втори слой. Отново пригответе количеството, което ще ви е необходимо, вземете валяка и започнете с нанасянето й. Препоръчвам да се използва нова ролка, а не старата. След второто боядисване ще забележите по-добър и наситен цвят. Понякога два слоя са напълно достатъчни за боядисване на плочките, но, ако резултатът не ви задоволява - повторете с още “една ръка”.

Стъпка 6: Оставете цвета на плочките да се втвърди

След последното нанасяне на боята е необходимо малко повече време, за да се получи пълно втвърдяване и да се види окончателния цвят. Обикновено два-три дни е напълно достатъчно време. 

 

Стъпка 7: Корекция на фугите

Фугирайте плочките отново със стандартен бял цвят или друг по ваш избор. След това можете спокойно да подновите и силиконовите фуги в областта с неравности и ъглите със силикон. Накрая премахнете фитингите или залепените части и сте готови с обновяването на плочките. 

Боядисване на плочки

След като сте приключили с всички стъпки измийте добре плочките и се любувайте на новия им сияен и плътен цвят. 

 

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от