Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Какви цветя да засадим през пролетта

Освен зеленчуци в градината се садят и цветя, които допринасят за красивия външен вид на дома и двора. В тази статия ще откриете няколко идеи за това какви видове да засадите през пролетта.

Какви цветя да засадим в градината през март

Месец Март е един от най-подходящите месеци за засаждане на пролетни цветя, които обаче са по-издръжливи на студ. Преди да ги засеете, проверете каква ще е прогнозата за времето за следващите няколко дни. Не засявайте растения, които са чувствителни към замръзване, в случай, че се очаква чувствително понижаване на градусите. Едни от най-подходящите цветя за засаждане през пролетта са:

  • Петуния – цъфти 10-12 седмици след засяването. Растението се нуждае от светлина, а при липсата й петунията расте тънка.
  • Невен – може да го поставите между зеленчуковите култури, тъй като се характеризира със специфичния си аромат, който от своя страна отблъсква вредители. Растението може да бъде поставено във всяка част на двора, с изключение на местата, където има плътна сянка и голяма влажност.
  • Бегония – трябва да се постави в градината, когато вече не се очакват резки застудявания, тъй като растението не издържа температури под 10 градуса. Почвата на този вид пролетно цвете трябва да е винаги влажна, особено през пролетните и есенните месеци.
  • Лилиум – този вид пролетно цвете се характеризира с красивите си бели цветове. За саденето му е важно да знаете, че луковиците трябва да бъдат засяти веднага след като ги закупите, тъй като има голяма вероятност те да изсъхнат. Трябва да вземете под внимание, че лилиумът се нуждае от почва, която е съставена от перлит или хумусна пръст с пясък.

Какви цветя да засадим в градината през март

Идеи за пролетна градина

С настъпването на пролетта идва и времето за преобразяване на градината. В долните редове ще Ви дадем няколко идеи за това как да направите Вашия двор едно райско кътче.

За да изглежда градината добре, първото нещо, което трябва да направите и да я почистите. Изтръгнете всички плевели и изсъхнали цветя, прекопайте почвата.

След изчистването на градината, следва и засаждането на новите цветя. Развихрете въображението си, подредете пролетните цветя по цветове или направете различни форми от тях. Не забравяйте обаче, че трябва да групирате растенията според техните нужди. Едни обичат повече слънце и влага, а други по-усойни места без пряка слънчева светлина.

Друга интересна идея, с която може да разнообразите визията на Вашия двор е поставянето на градински фигури около растенията. На пазара има голямо разнообразие от подобни фигури, които лесно могат да се съчетаят, както помежду си, така и с цветята в градината.

Идеи за пролетна градина

Камъните също намират място в направата на интересна градинска визия. Подредени около пролетните растенията, те придават подреден и красив външен вид на дворните пространства. За тези, които обичат да експериментират, предлагаме да оцветите камъните – сини, жълти, бели – те ще допринесат за цветното настроение навън.

Кога се садят гладиоли

Гладиолите са късни пролетни цветя, садят се в края на април. Тези растенията се засаждат от луковици, които предварително трябва да бъдат почистени. Плътните непрозрачни люспи трябва да бъдат внимателно отстранени без да се нараняват кълновете.

Луковиците трябва да бъдат третирани преди поставянето им в почвата. Това се налага за да се избегнат болести по цъфтежите. Накиснете луковиците в разтвор на калиев перманганат за около 30 минути.

За засаждане на гладиоли изберете място, което има достъп на слънчева светлина и рядко попада под сянка. Растенията растат най-добре в слабо киселинна почва.

Още интересни идеи и съвети за Вашия двор, ще откриете в блога на TeMax.bg!

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от