Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Ръководство за засаждане на зеленчуци

Засаждането на зеленчуци е основният етап от процеса на отглеждане на здравословна и вкусна храна в собствената Ви зеленчукова градина. Точно на този етап трябва да се обърне най-много внимание. Ето за това в тази статия ще Ви представим няколко основни стъпки при засаждането на зеленчуци.

Какво и кога да засадим в градината

Що се отнася до засаждане на зеленчуци в градината, то най-подходящото време е при вдигане на температурата навън. Края на месец Април и началото на месец Май са особено подходящи за поставянето на разсади в градината.

Преди да преминете към този етап обаче, се уверете, че в близките дни не се очакват силни застудявания или пък слани. За по-здрава и качествена реколта е хубаво предварително да наторите двора с компост или с тор.

Какво и кога да засадим в градината

Засаждане на домати

При засаждане на домати се използва предварително подготвения разсад. Ако той е в кофички, то тогава се засява заедно с пръстта. За целта трябва да се направят лехи, като се предвиди разстояние от около 60-70 см между отделните растения. Често срещан метод за предпазване на реколтата от гниене е поставянето на натрошени черупки от яйца в местата определени за доматите.

Засаждане на краставици

Краставиците могат да бъдат засадени както със семена, така и с готов разсад. Ако решите да използвате разсад, то след поставянето му трябва да го полеем обилно с вода. Растенията следва да са на разстояние едно от друго между 30 – 35 см.

Ако ще използвате семена, то трябва да ги накиснете предварително във вода за 24 часа. Във всяка бразда е хубаво да сложите по 5-6 семенца в дълбочина от 3 см. Краставиците се нуждаят от повече топлина, за това е добре да се засадят в трайно топли места с достъп на пряка слънчева светлина.

Засаждане на царевица

Царевицата се нуждае от почва, богата на хранителни вещества. Месец Май е най-подходящото време за засаждане на царевицата, тъй като тя трябва да бъде поставена в добре затоплена почва. На 10 см дълбочина се слагат 2 или 3 зърна.

Кой зеленчук до кой може да се сади

При садене на зеленчуци е хубаво да знаем кои видове могат да виреят заедно и кои не.

  • При доматите спокойно може да сложите лук, магданоз, зеле, цвекло. Засаждането на цветето тагетис пък може да защити доматите от вредители.
  • Краставиците може да комбинирате с целина, грах, маруля и зеле.
  • При картофите добре могат да виреят хрян, спанак, копър и чесън.
  • Зеленият фасул се съчетава добре с чубрица, цветно зеле и моркови.
  • Царевицата успешно може да се комбинира с тикви и боб.

Как се правят лехи

Преди да започнете със насаждането на реколтата, то първо трябва да се заемете с подготвяне на редове или така наречените лехи (фитария). Няма конкретни стъпки и методи, които задължително трябва да следвате при оформяне на лехи, всичко зависи от Вашите разбирания и нужди.

Как се правят лехи

Единственото, с което трябва да се съобразите е това какъв вид зеленчук ще бъде поставен в лехата. Равна повърхност за леха е подходяща за зеленчуци, които се поливат рядко. Такива растения са грах, лук, чесън, моркови и други.

Високите лехи са подходящи за засяване на разсади, тъй като се огряват по-добре от слънцето. Почвата там е благоприятна за по-доброто развитие на посева и е значително по-топла. Те се правят на височина от по 20-30 см и по този начин продукцията е готова по-рано.

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от