Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Съвети при косене на трева

На пръв поглед косенето изглежда лесна задача, но всъщност и при тази градинска дейност трябва да имаме предвид няколко съвета. В тази статия ще ви дадем важни препоръки, които да следвате при косенето на трева.

Как се коси трева

Косенето на райграс може да се извърши с няколко различни градински машини, в зависимост от площта и разпределението на зелените площи. При наличие на големи и равни пространства с райграс се препоръчват електрически, акумулаторни или бензинови косачки за трева. В случай, че трябва да окосявате малки пространства или да отстранявате плевели около храстите и дърветата, то тогава може да използвате тример или моторна коса.

За да може да окосите перфектно, косачката  с която работите винаги трябва да е с добре заточени остриета. Също така остриетата трябва да се почистват, за да се избегне разнасянето на болести и бактерии по тревата.

Понякога се налага употребата на ръчна ножица, защото се случва след окосяването да останат по-високи стръкчета около краищата на моравата. За професионален завършек може да подрежете краищата на тревната площ с помощта на градинска ножица.

Съвети при косене на трева

Височина на косене според сезона

Обичайната височина, която трябва да се отнеме от райграса при косене е около 1/3. Тя обаче може да варира според сезона. Стандартната височина на тревата е от 3 до 7 см. Все пак трябва да се съобразяваме с времето навън и според него да определяме оптималната височина на тревния килим.

В случай, че подкъсите тревата повече от необходимото, има голям риск тя да започне да отслабва, защото изразходва повече енергия за да се възстанови. Ниската коситба може да причини прегаряне и пожълтяване на тревния килим.

При горещите летни дни е хубаво да оставяме тревната площ малко по-висока от обичайното. По този начин райграсът ще пребори по-лесно високите температурни амплитуди.

Как се коси трева в двора

Колко често трябва да се коси

Важно правило, което трябва да спазвате е, че винаги трябва да се коси в сухо и топло време. В случай, че косите в дъждовен ден, косачката ще размаже почвата, по този начин окосената трева ще се слепи и ще попречи на моравата отдолу да диша.

В началото на пролетта тревата не се нуждае от често окосяване – веднъж седмично е напълно достатъчно. През пролетните месеци температурите не са толкова високи и райграсът расте с по-бавни темпове.

През топлите летни месеци експертите в градинарството препоръчват да окосявате моравата веднъж седмично, като премахвате 1/3 от височината й. В края на пролетта растежът на тревата се засилва и това може да доведе до необходимостта косенето да се извършва два пъти в седмицата.

Косенето на тревните площи е важна дейност в градината. Следвайки тези няколко съвета, ще сте сигурни, че Вашата морава е поддържана по най-добрия начин, изглежда добре и расте здрава. Още полезни идеи и препоръки четете в блога на TeMax.bg!

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от