Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Как да поддържаме идеалната трева в двора

Независимо от цветята и различните растения засадени в градината, ако не поддържаме зелените площи, то никога няма да постигнем завършен и красив външен вид на външните пространства. Ето защо в тази статия ще Ви дадем няколко ценни съвета за това как да поддържате идеалната трева в двора.

Косене

Косенето е един от най-важните етапи в поддържането на тревата. То може да бъде осъществено с акумулаторна, електрическа, бензинова косачка или тример. Без значение какъв вид машина ще използвате, имайте предвид, че косенето трябва да се извършва поне веднъж в седмицата. Трябва да отнемате от височината на тревата не повече от 1/3. Косенето спомага както за поддържане на височината на райграса, така и за неговото оптимално аериране.

Ако в градината си имате малки тревни площи, които са върху неравна повърхност, препоръчително е да ги окосявате с помощта на тример. Този вид градинска машина ще е Вашият пръв помощник що се отнася до отстраняването на бурени около храстите и дърветата.

Косене на райграс

Валиране

Друг много важен етап за поддържането на тревата е така нареченото валиране. То се прави за да могат корените да се разпределят равномерно по цялата повърхност на почвата. Също така валирането се прави с цел получаване на идеално равен терен. За тази дейност се използва специален валяк, важно е почвата да е леко влажна, а райграс – сух.

Вертикулиране

Независимо от поддържането на тревата, при нейното окосяване винаги остават малки стръкчета, както и сплъстена трева. Те задържат въздух и вода, които пречат на нормалния растеж. Специалистите в областта на градинарството съветват тези треви да бъдат отстранявани, като за целта се използва специална приставка за премахване на мъх.

Аериране на райграс

Аерирането представлява процес, при който почвата се пробожда със специална за целта машина. Тази дейност спомага за достигането на достатъчно въздух, вода и хранителни вещества до корените. Аерирането трябва да се прави най-малко веднъж в годината.

Поливане

За да имате красива и поддържана трева, то трябва да се уверите, че ще осигурявате на зелените площи вода, винаги когато имат нужда. При по-горещите и слънчеви дни райграсът се нуждае от ежедневно поливане. Препоръчително е да поливате тревата веднага щом приключите с косенето. Най-подходящото време, в което да осигурите нужната влага на растенията, е рано сутрин или привечер, като избягвате периодите когато припича силно слънце.

Поливане на трева в двора

Ако имате широки и големи зелени площи, препоръчително е за Ваше улеснение да използвате поливна система за напояване. Така ще се уверите, че до всяко стръкче достига необходимото количество вода. Поливните системи имат опция автоматично да настроите и времето, през което пръскачките ще се включват.

За да изглежда градината Ви красива и подредена, трябва да обърнете специално внимание не само на цветните насаждения, но и на поддържането на тревата. С тези лесни стъпки и съвети ще се справите по най-добрия начин що се отнася до идеалната поддръжка на райграса във Вашата градина.

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от