Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Бои за метал и дърво

Защитните покрития, предназначени за метал и дърво, включват грундове и бои. Те обикновено са на алкидна основа и със съдържание на органични разтворители. Така всъщност се ражда и името алкидни бои и грундове, въпреки че тяхната основа може да бъде малко по-разнообразна - нитроцелулозна, маслена и епоксидна. Вижте какво включва групата на боите и грундовете за метал и дърво

 

Видове грундове и бои за метални и дървени повърхности

Следва да ви представим класификацията и спецификата на основните предварително обработващи материали - грундовете, както и завършека - подходящите бои за дървени и метални повърхности.

 

Известна е една обща тенденция за по-засилено приложение на водоразтворимите бои и лакове върху дървени повърхности, в сравнение с метала. Също така материалите, които са на база органични разтворители, се характеризират с по-здрав филм.

 

А сега да минем по същество - с класификацията на различните грундове, бои и лакове, които можете да изпозлвате при обработване на дървени и метални повърхности. 

Видове препарати за предварително третиране на повърхности от метал и дърво

Ако ви предстои да работите с корозирала повърхност, то тя трябва да бъде добре почистена (най-препоръчително е да се постигне метален блясък). В случай, че не е възможна толкова голяма прецизност, опитайте се да блокирате ръждата. Тук на помощ идва  т.нар. Преобразувател за ръжда - има способността да превърне материала в неразтворимо, твърдо съединение, което се почиства лесно.

 

Използвайте препарат за отстраняване на стара боя, ако дървото или металът са боядисани и старото покритие е напукано, с лошо сцепление или несъвместимо с новия продукт, който ще се нанася. Препаратът играе ролята на омекотител и за набъбване на старата боя, за да може да се премахне лесно с помощта на шпатула.

 

Видове разредители

Боите и лаковете на базата на органични разтворители е необходимо да се разредят до вискозитет. По този начин става по-лесно нанасянето (без окапване) и се постига по-добра разливност на бояджийския филм. 

Както вероятно знаете, за всички водоразтворими продукти се използва само чиста вода, докато тук са нужни специални разтворители. За алкидните бои и лакове са тип АМВ или МРТ, докато за нитроцелулозните това може да бъде Кореселин и т.н. 

Съветваме ви да четете етикета на всяка боя, за да видите съответната препоръка за разредител от производителя.

Бои за дърво

Видове грундове за метал

Те се разделят на два основни вида:

 

  • Алкидните грундове за метал с обща употреба - тяхното предназначение е като междинен слой, който осигурява по-добра адхезия, покривност и правилно разливане и образуване на равномерен филм на финишното покритие. Също така ограничава корозията при повърхности, които се намират в среда с умерена агресия от външни влияния.
  • Антикорозионните алкидни грундове - те притежават специални свойства за защита срещу корозия. Те са почти универсално решение, защото могат да се прилагат в много случаи и ситуации на металната повърхност - например при  излагане на въздействието на висока влажност, когато е разположена в планински климат, до морска среда, промишлено замърсяване и т.н.

Видове грундове и импрегнатори за дърво

Обработката на дърво е сравнително стар процес, с който са запознати много домашни майстори. И така, грундиране чрез импрегнация е типична дейност за дървото. Целта е различните импрегнатори да проникват дълбоко в дървесината, за да запълнят порите и да подпомагат шлайфането. Освен това се създава защитен филм от проникването на влага. 

 

Вариантите, които бихте могли да използвате тук, са:

 

  • Алкиден безир - те успяват да проникнат в голяма дълбочина на дървената повърхност, осигуряват добра защита и съхнат бързо.
  • Ленен безир - този вид отново осигурява добро проникване, като запазва естествения вид на дървото, мекотата и еластичността му. Подходящ е за обновяване на старинни предмети.
  • Специален импрегнатор със съдържание на добавка за борба с вредители - те се характеризира като мощни средства с много силно действие срещу различни неприятели, които са насочени към дървото и могат да допринесат за тяхното увреждане. 

 

Кои са най-често използваните бои за метал и дърво?

Ще ви предложим няколко варианта, с които бихте могли спокойно да използвате за дървени и метални повърхности:

 

  • Алкидни бои за метал и дърво - техните нюанси са в много широки граници и са изключително подходящи за предпазване от различни агресии с умерена степен - подходящи са за вътрешни и външни условия. Тяхното основно предназначение е за еластично оформяне, постигане на плътно и гладко покритие, с равномерен цвят, върху предварително подготвени повърхности.
  • Сребърен феролит - намира приложение като покритие на метали, като се характеризира с висока устойчивост на УВ лъчение, резки температурни промени и корозия. Най-широко се използва за боядисване на метални конструкции в промишлеността и за ламинирани покриви. 
  • Боя за метал 3 в 1 - много подходящо средство за защита на металните повърхности от силни агресии - препоръчва се при планински и морски климат. Положителното е, че позволява да се нанася директно върху корозирал метал, без да е необходима предварителна обработка.  Действа като ръждопреобразувател, грунд и декоративно покритие в цвят. 

Бои за метал

 

Лакове за дърво

Лаковете да дърво са специално предназначени за обработката на дървени повърхности. Те могат да бъдат неутрални (безцветни), както и полупрозрачни в различни нюанси, наподобяващи различен тип дърво. На пазара се предлагат водоразтворими и готови за употреба продукти, както и алкидни продукти. 

 

  • Алкиден лазурен лак - характеризира се с много добра проникваща способност и разливност, бързо съхнене, защитни свойства на дървото от UV лъчи, лъчи и други агресори. Изсъхва до много здраво покритие и запазва текстурата на дървото.
  • Водоразтворимият лазурен лак - прониква в дълбочина на дървото, оформя еластичен филм и е устойчив на напукване при големи температурни разлики.
  • Яхтен лак - той е много популярен и като име, и като интересни характеристики. Подходящ е за лакиране на дървени повърхности, които се използват в силно агресивна среда. Този лак е подходящ за употреба и за метални повърхности. 
  • Лак за паркет - известен е със своята адхезия и висока твърдост. Има много добра устойчивост на влага, износване и надраскване. Благодарение на тези свойства може да се използва като лак на повърхности, които са силно натоварени, както и за различни интериорни мебели.

 

В заключение ще споменем, че боите и лаковете, предназначение за дърво и метал, са много, но следете за техните най-важни свойства, а именно - финост на покритието, гланц, покривност, съдържание на летливи органични съединения и износоустойчивост. 

 

 

 

 

 

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от