Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Боя за камини на твърдо гориво и как да ги боядисаме

Желаете да подсилите цвета на съществуващата печка или да го замените с друг, по-свеж? Предстои ви боядисване на камина с твърдо гориво и се чудите на каква боя да се спрете? В този случаи са най-подходящи т.нар. термоустойчиви бои, които често са под формата на спрейове. Те са подходящи за боядисване на метал – камини, кюнци, барбекюта и коминни тръби.

Бои за камини на твърдо гориво - същност и приложение

В съвременните строителни, бояджийски и други работи са необходими различни материали със специално предназначение и специфични свойства.

Такъв е и случаят в момента – има много видове бои, под много различни форми, на различни производители, с които можете успешно да боядисате своята камина на твърдо гориво. Най-специфичното свойство обаче, на което трябва да отговаря всяка боя, е термоустойчивостта. Затова и най-подходящата боя е т.нар. термоустойчива боя.

Тя притежава следните характеристики:

  • физически
  • защитни
  • механични при въздействие на висока температура

Приложение на термоустойчивата боя

Сферите на приложение на термоустойчива боя не са никак малко. Този тип бои се използват, както в бита, така и в промишлеността:

  • за боядисване на битови уреди, които се излагат на висока температура, като електрически и газови печки.
  • за боядисване на различно оборудване за отоплителни системи – камини, комини, котли.
  • подходящи са за борба с пожари
  • с термоустойчива боя са покрити медицинските инструменти, както и различни детайли на автомобили – двигатели с вътрешно горене системи за изгорели газове и други.

Как да боядисаме камини на твърдо гориво с подходящата боя?

В следващите редове ще ви представим технологията за боядисване камини на твърдо гориво. В примера ще посочим боядисване с термоустойчива боя. Ето през какви етапи преминава процеса:

  • Първо, трябва да почистите повърхността.
  • Ако има ръжда, следва да обработите повърхността с шкурка.
  • Обезмасляване с подходящ продукт – потърсете такъв в търговската мрежа, но се консултирайте задължително с продавач-консултант.
  • Боядисване на повърхността – добър вариант е използването на пневматично разпръскване, което от своя страна позволява регулиране дебелината на слоя слой, но пък разходът на боя е голям.

Има и други видове бои, които позволяват боята да се нанася директно върху повърхността без предварително да се почиства ръждата.

Цените на термоустойчиви бои са по-високи в сравнение с тези, с които боядисвате стените или таваните в дома си, но пък се изисква и по-малко количество, което компенсира до някаква степен цената. Разходът на боя е в пъти по-малък, поради това че може да те използва локално – т.е. точно за определено място на камината, кюнеца и т.н.

Цветовите гами на този тип бои са по-малко в сравнение с акрилните или латекса особено ако включим и възможните нюанси при тониране. Въпреки това, те са достатъчни за покриване на тези повърхности, за които са предназначени (а те са в нюанси кафяво, сиво, черно и др.)

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от