Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Какво трябва да знаем при избора на хавлии и хавлиени кърпи?

Покупката на хавлии и хавлиени кърпи за дома е приятно занимание, защото тези аксесоари са довършителен елемент в цялостното обзавеждане. Едни от най-важните критерии, на които трябва да се спрете, са материал, тегло, размери и цветова гама.

Материали

Органичен памук - за производството на от хавлии и хавлиени кърпи от органичен памук се използва такъв, който няма в състава си хербициди, торове и токсични пестициди.

Египетски памук - той е луксозен вид памук, отглеждан в Египет. Има изключително дълги нишки, които придават висока издръжливост и желаната пухкавост на продукта. Кърпите са още меки и попиват много добре.

Супима памук - той е по-рядко срещан памук, наричан още “кашмирения памук”. Суровината за изработката на хавлиени изделия се отглежда в Югозападната част на САЩ - в топъл и сух климат. Памукът има дълго и пищни влакна, които предлагат добри свойства на крайните продукти - издръжливост и добра абсорбация.

Микро памук - материалът предлагат по-висока попивателна способност от останалите видове кърпи. Хавлиените изделия са фини и се произвеждат чрез екологичен процес.

Бамбук - представлява естествено и екологично влакно, което предлага добра мекота и антибактериални свойства.

Микрофибър - характеризира се с висока устойчивост, добра абсорбация, бързо съхнене. Те са хипоалергенни и се перат, без особени изисквания към материята.

Хавлиени кърпи

Грамаж

Теглото на тъканите се измерва в грамове на кв. м. Този критерий отговаря за плътността на хавлиените изделия. Колкото по-висока плътност има една кърпа, толкова по-скъпа и луксозна е тя. Грамажите варират в следните категории:

  • 300 - 400 гр/м2 - те са най-леките представители. Кърпите изсъхват бързо, така че са особено подходящи за кухни, спа зони, фитнес и за хотели;
  • 400 - 620 гр./м2 - кърпи с подобна плътност са подходящи за баня, плаж, както и за гости;
  • 620 - 900 гр./кв.м2 - това е серият премиум луксозно тегло. Кърпите, вариращи с такава плътност, са най-дебели, плътни и с най-добри попивателни свойства. 

Размери

На нашия пазар се предлагат четири стандартни размера на хвалиените изделия. Такива са най-малките, кърпи за ръце - 30х50 см, кърпи за глава - 50х80 см и кърпи за тялото - 70х140 и 100х150 см.

Можем да представим и малко по-разширена класификация, което включва:

  • 30х30 см. - това са най-малките кърпи за лице, с квадратна форма. Те са почти за еднократна употреба и са много удобни за път или за гости, както и за декорация в банята;
  • 30х50 см. - това е малко по-голям размер от предходния, със същото приложение. Такива кърпи са подходящи и за лице, и за ръце в кухненското помещение;
  • 50х80 см. - те се причисляват към кърпите за ръце или за глава;
  • 70х140 см. - кърпите с подобни размери са добро решение за баня или за тяло. Размерът е подходящ за дамите, за по-едрите господа препоръчваме следващия размер;
  • 100х150 см. - има същото приложение, като предходния модел, но се препоръчва за по-високи и едри хора.

Хавлии

Цветова гама

Наред с всички останали качества и характеристики, няма как да пренебрегнем и цветовете на кърпите. По принцип няма универсално правило за тях, по-важното е да харесат на потребителя. 

Например, в една бяла баня или кухня, би било да се добави някакъв цвят, за да разчупи интериора. Ако, обаче помещението е комбинация от няколко цвята – съобразете и хавлиите с това.

Изобилието от кърпи на пазара е голямо. Изберете тези, които подхождат на личните ви нужди, като заложите на по-високо качество материи, в един стил.

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от