Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Първи стъпки в избора на храсторез

Желаете да улесните процеса на рязане на плета? Търсите ефективна машина, с която ще свършите работа по-бързо и с минимални усилия? Храсторезите са най-доброто решение. С тях ще успеете да поддържате зеленината около дома си в безупречен вид. В ръководството, по-долу, ще ви представим важни фактори, които трябва да съобразите за избора на този вид машини. 

Храсторези - първи стъпки в избора им

Подборът на храсторез изисква да наблегнете на някои основни характеристики. Най-важното е да се спрете на модел, който отговаря максимално точно на вашите нужди. 

Каква растителност ще подрязвате?

Най-добрата отправна точка при избора на храсторез е да знаете неговата дебелина, възраст и вид храсти, които са разположение около дома ви. 

Ножовете на храсторезите се изработват в серия от равномерно поставени зъби. Разстоянието между тях е определящо за размера на прътите и клоните, с които храсторезът може да се справи.  По-старите плетове и храсти с по-дебели клонки ще се нуждаят от по-мощен и здрав храсторез. Може да потърсите и по-иновативен модел с антиблокираща система.

Ето още няколко важни фактора, които изобщо не са за подценяване:

Дължина на ножа 

  • За малките плетове са подходящи ножове с дължина от около 300-400 мм. 
  • За по-стари плетове са необходими 500 мм. ножове и повече.
  • За по-малки плетове, които не можете да достигнете от двете страни също са подходящи храсторези с по-дълги ножове.

Подрязване на храсти

Разстояние между зъбите

Колкото по-голямо разстояние, толкова по-големи клонки могат да се подрежат. 

  • За по-старите плетове е препоръчително по-голямо разстояние - това позволява по-лесно подрязване на клонките и стъблата.
  • За по-малките плетове е достатъчно разстояние между зъбите около 15-20 мм.
  • За рязане само на стари плетове - 30 мм и повече разстояние е най-доброто решение.

Възможност за рязане

Ако по-често оформяте по-стари и по-големи плетове, машината с възможност за рязане би била по-добрата инвестиция. При тях едната част от ножа е оптимизирана за рязане, а другата за подрязване. Необходимо е просто да насочите частта за рязане към основата и ще отрежете и най-дебелия клон с изключителна лекота. 

Дръжка

Потърсете модели с ергономични дръжки или дръжки, които се завъртат леко, за да ви позволят лесно подрязване под ъгъл. Като цяло, колкото повече опции за държане на храстореза има, толкова по-голямо удобство създава на потребителя. 

Заточване на ножа

Острият нож означава по-прецизно рязане, както и по-ниско усещане за вибрации по време на рязане. Най-острите ножове са тези, които са лазерно или диамантено заточени. 

Защита на ножа

Въпреки че храсторезите са издръжливи машини и пригодени за употреба на всякакви плетове, има опасност от съсипване на ножа. Затова задължително избирайте модели със защита на ножа. 

Храсторези

Безопасност

Най-важното нещо за безопасността на храстореза е наличието му на функция против случайно включване. Следващото нещо е да съхранявате машината на сигурно място, лишено от влага и вода, както и далече от деца. Поставяйки я във възможно най-добрата среда, уредът ще ви гарантира дълготрайна и безпроблемна употреба.

Изборът на правилния храсторез, с който ще постигнете желания прогрес в обработката на живия плет, зависи изцяло от вас. Разгледайте внимателно и потърсете модел, което ще ви предложи баланс между комфорт и време за работа. 

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от