Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Как да изберем правилната стълба?

Любимата реплика на всяка домакиня е “Ела, за да ми свалиш нещо от горния шкаф”. За да премахнете това задължение от себе си, най-добрият начин е да направите един скромен подарък на нежния пол - домашна стълба. Освен нея, има още няколко вида стълби, които биха били полезни на всеки, който извършва елементарни домакински работи, като смяна на крушка, полилей и т.н.

Видове стълби и предназначение

От гледна точка на материала на производство, можем да разграничим стълбите на дървени и стоманени.

По отношение на дизайна, стълбите се класифицират в четири групи, като общата черта между тях е, че всички са преносими:

Домакинска стълба

Това е най-малкото по размери предложение, наричано още “самоносеща се стълба”. Това означава, че не е необходимо да се използва конструкция за опора, а просто се поставят на равна и нехлъзгаща повърхност. Обикновено се състои от три-четири стъпала, като някои модели са с гумирана повърхност на стъпалата, с цел предотвратяване на хлъзгане и падане.

Стълбите са идеално решение за множество задачи в дома, сгъваеми са и с регулируема дължина.

Стълби с рамка

Този вид стълби са самоносещи се и са с нерегулируема дължина. Дължината им варира от четири до 6 м., при поставени на равна и неплъзгаща се повърхност. Това ги прави широко приложими, както за редица вътрешни дейности, така и извън дома - за двора, гаража и т.н. Те спадат към компактните продукти, защото могат да се свиват и съхраняват лесно.

Вариантите са рамка на стълбите са два:

  • Стълби на А-рамка - на предната стъпка имат единична катереща се релса с плоски стъпала. Те постепенно се стесняват по ширина, тъй като стават по-високи. Задна релса също има, но тя не е предназначена за катерене.
  • Стълби с двуетажна рамка - при тях предната и задната релса имат стъпала, на които могат да се изкачват до двама души едновременно, в зависимост от модела.

Удължителни стълби

Удължителните стълби са стационарни. Необходимо е да има стена, на която да ги подпрете. За да придобиете по-реална представа, голяма част от тези стълби се използват за тавански. В свито състояние са около 4 м., но разполагат с една или повече телескопични секции, които могат да достигнат значителна обща дължина.

Може да ги използвате още за редица външни и вътрешни задачи. Например за окачване на коледни светлини, почистване на улуци или навеси и други.

Многопозиционни шарнирни стълби

Последният модел може да се нарече многофункционален. Тези стълби имат панти, които могат да бъдат разположени и заключени в множество конфигурации. Тази възможност осигурява широко приложение - като стълби А-рамка, скелета, стълби за разширения и т.н. Могат да се използват за външни и вътрешни дейности - за боядисване на стълбища, за рисуване по стените и други.

В зависимост от конфигурацията на стълбата, те могат да достигнат до височина до 9 м. Могат да бъдат самоносещи или подпрени на повърхността.

Заключение

Съветваме ви да изберете подходящата стълба според нуждите в дома ви. Стълбите са с широко приложение. За закрити помещения и навън, при ниски или високи температури - те са верен помощник на всеки майстор. Основни критерии, на които трябва да наблегнете при избора, са цена, материал на изработка, височина и тегло.

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от