Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Как да изберем фугираща смес?

Фугирането е окончателно завършващият етап от полагането на плочки. Много често след полагането ѝ, цялостният вид се променя.

Затова от вида на фугата зависи и вида на банята. Изберете подходящи цвят и смес, за да сте спокойни за по-лесното поддържане на хигиената в мокрото помещение.

Изборът на фугираща смес е първият етап в процеса на фугиране и се избира в зависимост от следните фактори:

  • Химически състав;
  • Ширина между съседните плочки;
  • Работни условия на облицовъчното покритие.

От гледна точка на цвета, изборът се базира най-вече на личните ви предпочитания. Все пак, бихме искали да споделим един добър съвет от специалистите – за да подчертаете плочките, изберете по-тъмен нюанс фуга. И още нещо – универсалното решение е белият цвят. 

Видове фугиращи смеси

Видове фугиращи смеси

Видовете фугиращи смеси могат да се разделят на няколко групи, като най-важен е техният химически състав:

  • Полимер циментови смеси - те са трайни и устойчиви на влага, поради наличието на полимерни добавки;
  • Циментово-пясъчна фугираща смес - изработват се от бял цимент с добавка на много фин чист пясък. Използват се за декоративно запълване на плочки в помещения, които са с умерена влажност. Цветовете са много различни - както традиционното бяло, така и други нюанси. Основата трябва да не подлежи на деформация, да е бетонна или тухлена;
  • Епоксидни разтвори;
  • Епоксидна циментова смес;
  • Полимерни смеси на силиконова основа.

Технология на фугиране и необходими инструменти

Всеки добър майстор трябва да се подготви за фугирането с всички необходими инструменти. В случая ще ви е необходимо следното: 

  • Фугираща или гумена шпатула за по-прецизно замазване на фугите;
  • Малка тавичка за приготвяне на фугиращата смес;
  • Съд за вода;
  • Мек парцал, мека гъба;
  • Предпазни средства - работно облекло, гумени ръкавици и предпазни очила.

Фугиращи смеси

Стъпки на фугиране

Стъпка 1: Изчакайте лепилото да изсъхне добре и едва тогава пристъпете към фугиране. Почистете плочките, ако виждате отнякъде избило лепило. Всички камъни или порьозни плочки трябва да се импрегнират предварително – преди фугиране.

Стъпка 2: Направете разтвора, като следвате всички инструкции, указани на опаковката. Правилното съотношение между водата и сухата фугираща смес ще ви гарантират получаването на желания цвят. Разбъркайте добре сместа, докато се получи равномерен състав и нюанс.

Стъпка 3: Оставете сместа за малко – дори 5-10 минути са достатъчни. След това разбъркайте отново и започнете същинския процес на фугиране. От време на време отново разбъркайте сместа си.

Стъпка 4: За да започнете с полагане на фугираща смес, вземете фугиращ шпахтел или гумена маламашка. Започнете с диагонални движения. Нанесете сместа върху голяма площ, а след това се уверете, че е проникнал във всяко свободно пространство между плочките. Така ще избегнете напукване или изронване.

Стъпка 5: Изчакайте 10-на минути и след това започнете да почиствате излишната фуга. За целта ви е необходима влажна гъба. Извършвайте движението без натиск.

Стъпка 6: След изсъхването на циментовия разтвор почистете целите плочки с подходящ парцал. 

Стъпка 7: Сега е време да напуснете помещението и да изчакате поне 24 часа, докато го използвате. Това е необходимото време за пълното изсъхване на фугата (отчетено при условия от 5-25° С).

Сложно ли е да се фугират новите плочки

В обобщение, бихме желали да заключим, че фугирането не е сложен процес, но не е и за подценяване. Задължително следвайте стриктните инструкции за употреба на избраната смес. Ако се затруднявате, винаги може да се доверите на добър майстор, за да ви отмени в тази задача.

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от