Доставяме до 3 работни дни

Включете се в нашата Лоялна програма

Поръчай и вземи от магазин. Виж повече

Какви радиатори за парно да избера

С настъпването на по-хладно време се увеличава нуждата от ефективно отопление във всички помещения. Изграждането на система за отопляване във всички обитаеми помещения в дома ни е важно, важно е също отоплението да бъде икономично и ефективно. Отоплението на парно с радиатори е един от най-добрите начини да стоплим дома си на добра цена. Те функционират посредством т. н. “ водни ризи”. Принципът на работа на радиатора е опростен. Водата или охлаждащата течност влиза в него и като изстине отдава количеството топлина.

Най-добрите материали за радиатори и как те влияят на ефективността

Можем да направим избор от няколко вида радиатори за парно според това от какво са направени. Всеки от тях има различни характеристики и начин на работа. 

  • Чугунени - сравнително евтини и издръжливи на налягане. Притежават дебели стени, затова са по-тежки. Затоплят се бавно и изстиват бавно. Продължават топлообмена дори и когато е спряно топлоподаването към тях. Съвременните модели имат по-красив дизайн и нисък коефициент на топлоотдаване.
  • Биметални - наричат се така, защото са направени от твърда стоманена сърцевина и алуминиева обвивка. Надеждни и издръжливи, но имат висока цена поради технологията им на производство. Устойчиви са на ръжда и корозия и имат добър топлообмен.
  • Алуминиеви - те са леки и лесни за монтиране. Имат отлично топлоотдаване и така затоплят помещението по-лесно и по-бързо, което ги прави икономични. Притежават модерен и привлекателен дизайн, с който се вписват лесно във всеки интериор.
  • Панелни - изработени са от един или повече стоманени отоплителни панела и конвекторни перки. Обемът на охладителната течност е малка, което води до по-ниска консумация на енергия. Те са екологични, безвредни, бюджетни и се използват често в болници и детски градини. Имат изчистен дизайн, подходящ за всеки дом.

Видове радиатори за парно

Избор на подходящ размер на радиатора

За да изберем най-добрия и ефективен радиатор, трябва да обърнем внимание на някои критерии - да съобразим налягането в отоплителната система, нивото на топлообмен, здравината, киселинността на охлаждащата течност и работната й температура. Мощността на отоплителния уред, се съобразява с квадратурата на отопляемото помещение. Много важно е и какъв е вида на отоплителната система. Когато източникът на топлина се намира в самото помещение се нарича локална, а когато е извън се нарича централна система. 

Топлината при централното парно се подава чрез топлоносители по тръбопроводи до отопляемата стая.

Размерът на радиатора се определя въз основа на топлинната мощност, която произвеждат и размера на стаята за отопление. Основното правило е, че на един квадратен метър са необходими от 80 до 220 W топлинна мощност. Другите фактори, които ще вземем под внимание са: изолацията и типа на строителство на жилището, големината и дограмата на прозорците, наличие на вентилация и други.

Избор на подходящ размер на радиатор за парно

Ценови класове и енергийна ефективност при избор на радиатор за парно

Енергийната ефективност е много важен фактор при избора на елементите за парно отопление. Колкото по-висока е ефективността, толкова по-добре ще се отоплява стаята и съответно ще бъде по-икономично. Правилно избраният радиатор за парно ще спести много от сметките за отопление и ще затопля без загуба на енергия. Така той ще поддържа правилната температура в стаята като носи комфорт.

Как да съчетаем дизайна на радиаторите с интериора на дома си

Радиаторите за парно са част от интериора на дома и не е нужда да са скучно съоръжение за затопляне, а може да са част от стила, с който сте аранжирали помещението. Изчистен и ненатрапчив дизайн на отоплителната система ще се впише чудесно с почти всеки интериор. 

В онлайн магазина на ТеМакс ще откриете разнообразие от радиатори за отопление в различни размери на достъпни цени. За повече информация се свържете с нашите служители.

 

Разгледайте още подходящи продукти

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от