Доставяме до 3 работни дни

Включете се в нашата Лоялна програма

Поръчай и вземи от магазин. Виж повече

Изгодно ли е отоплението на конвектор

Зимата е сезон на студени ветровити нощи и уюта на домашната атмосфера. Това е периода, в който всички прекарват най-много време у дома заедно със семейството в уютна топлина. С падането на температурите започва отоплителният сезон, а оттам и покачването на сметките за електроенергия. Всеки предпочита икономичен и ефективен начин на отопление. Един от изгодните уреди, които могат да отговорят на тези нужди са конвекторите. Те са най-ефективни в малки затворени стаи и затоплят сравнително бързо.

Как функционират конвекторите за отопление

Конвекторът е панелен електрически уред, който служи за отопление и поддържа постоянна температура в стаята чрез вграден термостат. Термостатът може да бъде механичен или електронен. Основната му функция е да засича температурата в помещението и да подава сигнал на уреда да изключи, когато достигне предварително зададената от нас настройка. 

Може да се монтира или на стената или на пода. Отоплението се извършва въз основа на движение на въздуха, тоест конвекцията, която се получава от него. Студеният въздух бива засмукан от долната част на радиатора и се загрява от нагревателите, поставени на корпуса на уреда. Въздушната струя се насочва нагоре в стаята през решетка в горната част на конвектора. По този начин стените не поемат топлината, която конвекторът отдава и стаята се затопля по-бързо.

Как функционират конвекторите за отопление

Основни предимства

  • Абсолютно безопасен като повърхността му не е гореща. Има нискотемпературен нагревател и това го прави безопасен за деца и домашни любимци, защото дори и да го докоснат няма да се изгорят.
  • Има автоматична защита, която се включва при рязко повишаване на температурата или падане на уреда. Така отпада постоянното наблюдение на конвектора и го прави подходящ за детски градини, училища и офис помещения.
  • Достатъчно тънък е - заема малко място и не пречи при преминаване. Обикновено се монтира на стената и елегантния му дизайн е подходящ за всеки интериор.
  • Изгоден е - при продължителна работа той не изразходва много енергия и се включва по-икономичен режим на работа.
  • Не изсушава въздуха на помещението. Особеностите на изработката му и режимите на работа му позволяват да не намалява влажността в стаята и да не разнася прашинките във въздуха.
  • Лесен монтаж - може да се постави на всякакви стени. Може да се монтира и на пода. Всеки модел има крачета, които го правят мобилен.

Колко енергийно ефективни са конвекторите

Разпространено схващане е, че конвекторите изразходват по-малко електроенергия и за това са по-икономични и са изгодно решение за семейния бюджет. Този тип уреди за отопление са ефективни когато работят продължително. Те поддържат предварително зададена температура и когато я постигнат автоматично се изключват. 

Изключително погрешно схващане е, че ако се изключва от захранването това ще спести електроенергия, когато не сме в стаята. При повторно включване се налага отново да затопли стаята, което ще изразходи повече енергия. Най-добрият вариант е да се програмира на най-ниската температура и така електроуредът ще я поддържа без да изразходва много енергия.

Енергийно ефективни ли са конвекторите

Фактори, които определят икономичността на конвекторното отопление

Основният фактор за определяне на икономичността на конвектора е неговата мощност. Повечето уреди са достатъчно мощни да отопляват ефективно средно голяма стая от апартамент или къща. Термостатът е другият важен фактор за по-ниските разходи на ток. 

Той не позволява на уреда да работи на пълна мощност през цялото време, като така спестява от сметките за ток. Някои модели се предлагат с дистанционно управление, което позволява по-голям контрол на зададените параметри на отопление. Някои от тях разполагат със сензори за движение, които изключват електроуреда, когато няма никой в помещението.

Насоки за избор на най-икономичен конвектор

Конвекторите, които се предлагат на пазара са със сравнително ниска цена, като има модели, които са значително по-икономични от старите такива. При избора на конвектор трябва да съобразим някой параметри като:

  • Обема на помещението - твърде големите стаи над 30 кв.м. не са подходящи за конвекторите. Трябва да се потърси алтернативен вариант за отопление.
  • Изложението - влизащата слънчева светлина в стаята може да затопли допълнително стаята.
  • Вида на строителството - някои видове строителство не предлагат добър топлообмен.
  • Наличие или липса на топлоизолация - допълнителната изолация ще помогне за намаляване на бързото изстиване на стаята.
  • Големината на прозорците - големите прозорци и старата дограма могат да попречат на по-бързото затопляне на помещението.
  • Допълнителни източници на топлина - помещението може да има няколко източника на топлина. 

Цените на конвекторите се определят от броя на функциите, мощността и големината. Колкото по-мощен и голям е той, толкова повече ще струва. 

В онлайн магазина на ТеМакс може да откриете различни модели конвектори според нуждите за отопление на изгодни цени.

 

Разгледайте още подходящи продукти

 

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от