Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Как да боядисаме дървена врата?

Загубата на първоначалната естетика на дървената врата не е причина да се разделите с нея, ако все още е здрава. Защо да правите нова покупка, като можете да я пребоядисате и да изглежда почти като нова. Боядисването на дървената врата в дома ви няма да ви създаде голямо затруднение, така че опитайте.

Подготовка на дървената повърхност

Подготовката е най-важната стъпка за положителните резултати след това, затова не я пренебрегвайте. Процесът следва стандартна схема, а именно:

  • Първо, опитайте се да премахнете старателно всички слоеве боя, грундове и други покрития на повърхността. Може да използвате стандартна шкурка или шлифовъчна машина, ако разполагате с такава.
  • Оттук следва първоначалното шлифоване, което има за цел да изравни повърхността, като се премахнат всички остатъци от боя, малки драскотини и вдлъбнатини. Среднозърнеста шкурка или машина са все добро решение.
  • След това извадете дръжките на бравите, винтовете, пироните и пантите и почистете праха от шлайфането, доколкото е възможно.

Допълнителен съвет: ако вратата има дълбоки вдлъбнатини, подходящо решение за непрозрачната боя е употребата на пълнеж, който не съдържа фибростъкло.

Как да боядисаме дървената врата?

Как да боядисаме дървена врата

Небоядисани врати

Ако предстои първо боядисване на дървената врата, то най-доброто покритие е полиуретановата боя или безцветен лак на водна основа. Подготовката е една и съща при всички видове бои. Необходимо е само леко изшлайфане на повърхността между слоевете с фина шкурка (180-240). Внимателно отстранете праха между слоевете, като използвате влажна кърпа или гъба.

Грундиране

Изберете качествен грунд и нанесете равномерен слой върху все още необработената повърхност. С грунда може да използвате и малко от боята, която ще нанесете отгоре. Грундирането е процес, който подготвя материала за по-добро и равномерно покритие на боята, и в допълнение за по-здраво прилепване.

Цветове на боята от различни партиди

Обърнете внимание на опаковките на боята, ако използвате повече от една. В много от случаите има леко разминаване между различните партиди, така че задължително проверете етикета в магазина, за да се уверите, че купувате една и съща. Ако все пак се сблъскате с този проблем, смесете бои с различни оттенъци и нещата ще се получат.

Предпазно покритие или не?

Ако мислите, че можете да се справите с покриването на повърхността, без да цапате наоколо, тогава може да не използвате никакви предпазни мерки (облепяне с фолио и т.н.). За да избегнете натрупване на боя от началната точка, започнете с боядисването и завършете малко встрани от ъгъла, като продължите постепенно към други край с леко припокриване.

Боядисване

Може да използвате четка и малък валяк. Ролката е подходяща за по-голямата площ, а с четката можете да боядисате по внимателно краищата и рамката около вратата. Започнете с ъглите и по ръбовете и за целта използвайте кръгла четка. Потапяйте я в боята само на 1 см. и не нанасяйте дебел слой.

След като сте положили грунда по цялата повърхност и сте го оставили да изсъхне, преминете към фино шлайфане с шкурка 240-310. Накрая, премахнете разлятата боя по стъклото с шабер, когато боята изсъхне.

Премахване на праха след шлайфане

При употреба на шлайф машина, използвайте прахосмукачка, за да не се разпраши из цялата стая. Шкурка марка 40-80 е най-подходяща за отнемане на първоначалната повърхност, а 180-240 за полиране. За финал нанесете финишния слой боя.

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от