Как да изберем котлон?
Котлоните са неизбежна част от обзавеждането на кухнята. Търговците предлагат голямо разнообразие от видове котлони, дизайни и цветове. Със сигурност ще намерите котлон, който да отговаря на изискванията ви, и да се впише в добре в интериора на кухнята.
Как да изберем котлон?
Има няколко фактора, които трябва да съобразим при избора на котлон.
Самостоятелен котлон или котлон за вграждане - според приложението
През последните години, вградените котлони са по-често срещаните уреди за дома. Те могат да бъдат различни видове - ще ги разгледаме в следващите редове.
Както стана ясно, основната класификация на котлоните е:
- самостоятелни котлони - те не са стационарни, могат да се местят и използват навсякъде. Самостоятелните уреди са подходящи за готвене на тераси, за пикник (особено газовите) и т.н. Срещат се както електрически, така и газови.
- плотове за вграждане - те се монтират в кухненските плотове, над готварската печка. Изглеждат много модерно и стилно.
Котлон според източника на енергия
- Електрически котлони - към тях спадат леко остарелите електрически котлони които се използваха в миналото (без вграждане), както и актуалните стъклокерамични и индукционни. Тук ще наблегнем на втората група. Съвремените плотове са безопасни, лесно управляеми, екологични и с голям брой функции. Повърхността им е от стъклокерамика, а под нея са монтирани нагревателни елементи.
- Газови котлони - те са универсални, икономични и достигат висока температура. Повърхността им е изработена от чугун, емайлирана повърхност или неръждаема стомана. Нагряването е равномерно и започва веднага след включването на котлона.
- Комбинирани котлони - биват два вида: с газ и ток или с газ и керамика. Първият вид са много удобни и практични, защото може да се използват както на газ, така и на ток. Разполагат и с двата типа горелки. Вторият вид са оборудвани с газови горелки под стъклокерамична плоча, като те са напълно скрити. Тяхното основно предимство се изразява във високата степен на противопожарна безопасност.
Котлони според броя нагревателни зони
- една - компактни, но рядко използвани.
- две-три зони - предназначени са за по-малки домакинства, където не се готви непрекъснато. Спестяват пространство в кухнята.
- четири - често срещан избор. Подходящи са за по-големи домакинства, с 4-5 членно семейство.
- пет-шест - те са по-професионални и са предназначени за големите любители на приготвянето на ястия.
Според размера
Разделят се на стандартни и нестандартни котлони (тук става въпрос за плотовете за вграждане).
- Стандартни - тук влизат класическите модели и тези под 70 см.
- Нестандартни - варират в размери по-големи от 70 см.
Ето и още една стандартна класификация за размер на плотовете за вграждане, която зависи и от броя горелки.
- малките плотове са с широчина 26-35 см.
- средните плотове са с широчина 35-60 см.
- големите плотове, за професионална употреба, достигат до 60-84 см.
Според начина на управление
Разделят се на зависими и независими плотове.
Независимите тип повърхности разполагат с контролен панел, който е разположен директно върху него или от дясната страна. Контролният панел на плота може да предостави управление чрез докосване (сензор) или механично.
Механичното регулиране на котлона се осъществява само ръчно. За целта се използват въртящи бутони или превключватели. Това е типично управление за газовите котлони и се смята за по-надежден вариант.
Сензорното управление е по-иновативно и елегантно решение. Регулирането се осъществява само с едно докосване, чрез пръстите. Разполагат с електронен дисплей, който осигурява използването на различните функции - таймер, автоматични програми, запазване на програми за готвене и т.н.
Съществуват и модели керамични плотове с бустер, които всъщност са индукционните котлони. Те притежават функция за интензивно нагряване (увеличават капацитета на горелката с до около 50% и загряват много по-бързо).
Оставяме избора във вашите ръце!














