Доставяме до 3 работни дни

Включете се в нашата Лоялна програма

Поръчай и вземи от магазин. Виж повече

Как да се погрижим за басейна след лятото

Басейнът се използва основно през летния сезон, но това не означава, че не изисква правилна грижа през цялата година. Понижаването на температурите в края на лятото и началото на есента поражда въпроса как да се приготвим за зазимяване на плувното съоръжение. Първите студени дни бележат началото на подготовката за зазимяването му. То е от ключово значение за правилната експлоатация и дълготрайност на водното съоръжение.

Защо е важна поддръжката на басейна през всеки сезон

През есента най-големият проблем за поддръжката на водата са падащите листа на дърветата. Те трябва да се отстранят бързо, преди да запушат кошниците на скимера и помпата, както и тръбите. Есента е задължително да направим зазимяване на изкуствения водоем, за да го защитим от студеното време. Пролетта може да се започне постепенното приготовление за експлоатационния период на съоръжението за плуване. Грижата през различните сезони е от съществено значение за правилното функциониране на басейна и е гаранция, че той ще работи добре много години.

Ето и някои от най-важните причини, поради които басейнът трябва да се поддържа през всеки сезон:

  • Предотвратяване на повреди - редовната поддръжка предпазва от замръзване, корозия и други сезонни влияния, които могат да повредят оборудването и басейна.
  • Поддържане на чистотата и здравословната среда - почистването на водата, както и нейното регулиране чрез препарати предотвратява развитието на водорасля, бактерии и други замърсители.
  • Спестяване на разходи в дългосрочен план - редовното поддържане предотвратява сериозни проблеми, които биха довели до скъпи ремонти или необходимост от цялостно подновяване на басейна.
  • Естетика и добър външен вид - поддържаният и чист вид на басейна го прави приятно място за отдих.

Защо е важна поддръжката на басейна през всеки сезон?

Как да приберем надуваем басейн за зимата

Надуваемият басейн изисква също специална грижа, за да може да го използваме през следващата година. Пластмасовите и металните части ще влошат качеството си под въздействието на студеното време. За това е задължително да приберем басейна на топло и сухо място през есента. Първо басейнът се изпразва, като това може да стане ръчно или чрез помпа, после грижливо се почиства с препарат и се измива. Ако се използва химия водата не трябва да се излива в градината, защото ще унищожи растенията. След всичко това се оставя да изсъхне. Следващата стъпка е отдуването му, като се внимава да не се нарани и спука. Сгъването му трябва да стане спретнато и да се избягват големите гънки. 

Какво да направим с външния басейн

Есента е подходящ сезон да започнем процеса по приготвянето на външния басейн за мразовитите дни. Есента е моментът да проверим покривалото за дупки и повреди. То трябва да бъде прецизно монтирано и добре обтегнато. Температурата е най-големият враг на плувния изкуствен водоем, за това е нужно да предпазим съоръжението от замръзване, което може да доведе до повреда на инсталацията. Когато водата замръзва се разширява и така може да повреди стените му. 

Грижа за външния басейн

Третирането на водата с препарат специално създаден за зимните месеци е важна стъпка. Ефективното му почистване от мухъл и замърсявания е следващата стъпка. После разглобяваме и опаковаме металните части и тези, които няма да използваме. Филтърът се почиства и източва, а помпите се демонтират и прибират в подходящо помещение. Водата трябва да бъде до нивото на скимерите, защото така се предпазва облицовката от замърсявания и трудни за почистване отлагания. Следвайки правилната времева рамка и процедури си гарантираме, че басейнът ще е готов за следващия сезон без повреди и проблеми.

За повече информация за нужните продукти за поддръжка на вашия басейн, посетете онлайн магазина на ТеМакс.

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от