Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Как се бърка бетон?

Бетонът е масов строителен материал, който намира широко приложение в строителството. Смесва се на основата на различни компоненти. Има много различни рецепти, като количеството вода не зависи от тях, а от свойствата, които са необходими да се придадат на сместа. Разбира се, рецептата не е без значение, но трябва да се вземат впредвид и някои допълнителни обстоятелства. 

 

В следващите редове ще ви запознаем с основната формула и възможните начини за бъркане на бетон.

Как се бърка бетон?

Преди да започнем с информацията за бъркане на бетон, ще изясним, че той от инертните материали, които се използват в насипно състояние и е подходящ за изливане на основи, колони, монолитни стени и други елементи на сградите, които са с над 2 см. дебелина. 

 

Има три варианта за бъркане на бетон:

С бетонобъркачка 

Тук процесът е напълно автоматизиран (работи с електричество и не се налага човешка намеса по време на бъркане). Инвестицията обаче не си заслужава, ако желаете да приготвите сравнително малко количество бетон и да излеете някакъв тип малка основа. Има различни видове бетонобъркачки, всеки от които има една и съща вътрешна конструкция. Разполага с барабан, който се върти на ос, а в него е разположена бъркалка, която има функцията да размесва материалите, докато се получи еднородна бетонова смес. 

 

Предлагат се преносими и индустриални варианти, като първите са по-компактни и вършат добра работа, когато става въпрос за лични, а не за големи професионални обекти. 

Как се бърка бетон

Ръчно със свредел

Това е възможно най-трудният начин за получаване на перфектната консистенция бетон. Има предимство единствено по отношение на по-ниската цена. Проучете добре пазара и се консултирате със специалист за вида свредел, който е най-подходящ да използвате. 

Ръчно с бормашина

Бъркането с бормашина се причислява към ръчните методи, макар и употребата на електрическо устройство. Бормашината, всъщност, е изключително комплексен уред, който се използва за придаване на въртеливо движение на накрайника.  Приложението на бормашината е голямо - за правене на дупки с желаните размери, за завъртане на видии, болтове и правене на смеси. Затова има и различни видове, като в случая ще ви свърши работа бормашината-миксер. 

 

С нея, направата на перфектна консистенция е напълно възможно. Различното при типичната бормашина е, че трябва да си закупите подходящ накрайник. Важно е обаче да използвате уреда, ако сте сигурни в производителността му. Неправилното настройване може да доведе до счупване или до замърсяване на патронника ( в случай, че го потопите повече от 80%)

Бъркане на бетон

Основни материали в състава на всички рецепти за бетон

 

Всяка рецепта за приготвяне на бетон включва комплекс от няколко компонента, или може да се водите по следната формула:

 

Вода+Пясък+Чакъл+Цимент=Бетон.

 

Отношението на всяка рецепта включва определено количество съставки. Обикновено в една качествена рецепта за бетон се използва:

  • Пясък речен за бетон, среден с относителна плътност – 1550 кг/м3

            или пясък за разтвори с влажност 8% и относителна плътност – 1450 kg/m3

  • Чакъл речен с едрина 5-20mm, влажност 3% и относителна плътност – 1450 kg/m3 или Трошен камък 5-20mm с влажност 3% и относителна плътност – 1400 кг/м3

Независимо от елемента, който желаете да запълните с бетон, специалистите препоръчват употребата на материали с по-висок клас. В повечето случаи,  този вид ремонтни дейности се правят еднократно за целия живот на сградата, така че ви съветваме да подходите сериозно към тази задача. 

 

 

 

 

 

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от