Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Как се боядисва хол или спалня и какво ще ни е необходимо?

Мислите ли, че има някакви особености при боядисването на хола или спалнята и какво точно ще ни бъде необходимо, за да се справим с тази задача? Както всяка друга ремонтна дейност, така и този тип освежаване на дома се нуждае от няколко базови умения. Не пропускайте да четете по-нататък, защото ще ви запознаем с много важни съвети за боядисването – стъпка по стъпка.

Какви инструменти ще са ни необходими, когато започнем с боядисването на хола или спалнята?

Преди да пристъпим към детайлите по отношение на боядисването, ще обърнем внимание на инструментите, които ще са ви нужни в този процес.

Ето кои са те:

  • Качествени четки и валяци - за ъглите използвайте ъглов валяк
  • Удължителна дръжка за валяка
  • Грунд за стена
  • Широка шпакла
  • Фина шкурка
  • Устойчив на боя кит
  • Макетно ножче
  • Боя
  • Пръчки за разбъркване
  • Тава за боя
  • Предпазна лента
  • Фолио за предпазване на пода и мебелите (найлон или чаршафи)
  • Обезмаслител

Съветваме ви да се оборудвате с всичко необходимо, което посочихме, както и да си облечете стари дрехи, които няма да се притеснявате, че ще се наложи да изхвърлите след това. А сега е време да се заемете със същинското боядисване.

Как се боядисват стени

Как да боядисаме хола или спалнята - стъпка по стъпка

Боядисването може да премине успешно в 5 последователни стъпки. Ето кои са те:

Стъпка 1: Подгответе помещението

Таз стъпка е актуална за всяка ремонтна дейност на вече обзаведен имот. Затова трябва да се погрижите за подсигуряването и подготовката на стая за боядисване. Благодарение на предприемане на тази “предпазна крачка”, ще избегнете последващото неприятно търкане на боята, която се е наследила върху мебели, прозорци, первази и т.н.

Какво трябва да направите?

  • Първо, преместете по-леките предмети извън помещението, а останалите по-тежки мебели плъзнете в средата на помещението.
  • Покрийте мебелите с някакви стари чаршафи или чист найлон, за да сте по-спокойни за запазване на добрия им външен вид.
  • След това използвайте фолио, за да облепите первазите и пода, като голямата площ бихте могли да покриете и с найлони.
  • Свалете пердетата и корниза по възможност и облепете изложените на опасност части от боядисване.
  • Помислете и за облепяне на вратите, за временно премахване на контактите и ключовете и евентуално премахване на радиаторите. 

Стъпка 2: Подготовка на стените преди боядисването им

В случай, че вече сте приключили с обезопасяването на стаята, преминете към подготовката на стените. Ето как преминава този процес:

 

  • Първото нещо, което е добре да направите, е да разгледате стените отблизо. Има голяма вероятност да забележите мръсотия, напукани или повредени участъци по някои стени. 
  • Петната биха могли да бъдат премахнати с шкурка или със специална боя за тази цел, която се нанася локално (третирането на петната зависи от големината интензивността им).
  • Ако забелязвате ронещи се места от стената, то трябва да ги почистите добре, да я завършете и да я разпечете след изсъхване. 
  • Другите дефекти, като драскотини, пукнатини и дупки трябва да се шпакловат, а след това да се шлифоват с помощта на шкурка.
  • Последната стъпка е почистването на стените от натрупания прах и мръсотия.

Освен този вид подготовка, струва си да се замислите и за грундиране. Изключително препоръчително е, когато стената вече е била боядисвана веднъж или при твърде висока абсорбираща способност. 

Стъпка 3: Избор на всички инструменти, които ще са ви необходими при боядисването

Пред години, боядисването се осъществяваше само с помощта на четка. Днес, тяхната употреба продължава, с огромното си разнообразие от видове, но и в допълнение идват валяците, които спестяват много време и усилия на бояджиите. Ролките са много практични, боята се разнася равномерно, бързо и лесно, като осигурява желаното гладко и равно покритие.

Благодарение на валяка и консумацията на боя е много ниска. За още по-ефективна работа, бихте могли да ви препоръчваме да заложите на обикновени, ъглови и телескопични валяци или просто да закупите отделно като аксесоар дълга дръжка - за по-високите участъци. 

Да не забравяме и четките….те също имат своето приложение и си заслужава да инвестирате в различни модели, с различна ширина. С тяхна помощ ще се справите лесно в боядисването на труднодостъпните места. 

 

Боядисване на хол и спалня

Стъпка 4: Откъде да започнем с боядисването

Преди да започнете с боядисването, трябва да направите правилната консистенция. За целта смесете боята в нужните пропорции, като следвате стриктните инструкции за употреба на производителя. Те ще са описани на опаковката на избрания от вас продукт.

Въпреки указанията, ние ще ви покажем как точно се смесва боята. Като за начало трябва да изсипете част от боята върху тавата за боя, която вече трябва да сте си осигурили, и да затворите кофата, за да не изсъхва останалата боя. 

Ако планирате да боядисвате тавана и стените - винаги се започва от тавана. В случай, че цветовете ще се различават - разделете двете равнини много прецизно, като използвате предпазна лента. Същото се отнася и за всяка друга стена, която обмисляте да бъде в различен цвят от тази до нея. 

Стъпка 5: Техника на боядисване

Когато започнете с боядисването, най-важно е да покриете добре повърхността. При полагането на боя върху тавана, трябва да следвате принципа на създаване на успоредни ивици. Съветваме ви да боядисвате с валяка, като се движите от по-осветения към по-тъмния ръб.

След като приключите с тавана, започнете с боядисването на ъглите на стените - ще се справите по-лесно, ако използвате ъглов валяк. След това преминете към пространствата до тавана и первазите, като за целта използвайте малка четка. 

Не забравяйте да нанесете слой боя и върху труднодостъпните места - в близост до радиаторите, ключовете, контактите, рамките на прозорците и т.н. 

Накрая, оставете покриването на голямата площ на стените. Загребвайте повече количество боя върху валяка, но не натискайте при боядисването, за да не се стича боята надолу.

Когато боядисвате, трябва да следвате една схема по стената - движението е отгоре-надолу. 

Не забравяйте, че корекциите се правят само след като боята изсъхне и ако стените я изискват след първата боя, нанесете боята отново. 

Когато приключите с рисуването, не забравяйте да отлепите лентите, защото при изсъхване на боята - лентата може да отлепи част от нея, което ще наруши естетиката на крайния резултат.

Имайте предвид, че понякога нанасянето на един слой боя не е достатъчно, така че ще трябва да положите “втора ръка”, след като първия слой изсъхне добре. Както и когато се наложи да поставите ново количество боя в тавата, всеки път разбърквайте боята с помощта на предварително осигурени пръчки.

Самостоятелното боядисване не е мисия невъзможна, ако се водите от стъпките по-горе. Можете да постигнете перфектен завършек и освежаване на хола и спалнята си за по-малко пари, като вместо това изберете по-качествени бои и инструменти за боядисване. 

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от