Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Как се маха стар тапет?

Вероятно всеки има някакъв лош спомен за сваляне на стари тапети или поне е чувал за тази дейност. Въпреки че премахването им не е толкова сложно, колкото изглежда. Уверяваме ви, че е е по силите на всеки мъж или жена, ако знаете какво да правите. Ако не знаете, не пропускайте следващите редове, в които ще ви запознаем с ценни трикове и съвети за по-лесно премахване на тапетите.

Как се премахва стар тапет?

Етап на подготовка

Първото нещо, което трябва да направите, е да си осигурите чист терен за работа. Затова премахнете възможно повече мебели и вещи от помещението или поне ги преместете в средата на помещението, за да е свободно пространството около стените.

Свалете и декоративните елементи от стените, включително картини и други.

След това покрийте пода покрай стените. Използвайте предпазно фолио - те създават голямо удобство на потребителя и са евтини.

Намерете си още един помощник, независимо дали има умения в премахването на тапетите, или не. Би било добре да имате още една ръка, за да синхронизирате процеса - единият ще мокри, а другият ще сваля тапета.

Начини за премахване на тапети

Съществуват няколко различни технологии за премахването на старите тапети. Ето кои са те:

  • Сваляне на тапети без намокряне - винаги бихте могли да започнете с този вариант, въпреки че изглежда доста оптимистично. Обикновено е необходимо да се намокри с вода или сапунена вода. В противен случай започва да се къса на парчета или се отстранява донякъде само от горната или долната средна.
  • Премахване с помощта на напръскване с вода - ако имате бутилка в пулверизатор, това е най-добрият вариант. Започнете от един по-малък участък - намокрете го и изчакайте да се абсорбира, след което се опитайте да го премахнете. Имайте предвид, че тук говорим за навлажняване, а не да се стича вода по тапета.
  • Надраскайте стария тапет с помощта на макетен нож или друг подходящ предмет - това не е много известен метод, но с него могат да се постигнат добри резултати. Когато тапетът не е порест, горният пласт пречи на водата да проникне в тапета и лепилото под него. В процеса на “драскане” не натискайте прекалено много, за да не повредите стената под тапета.

Махане на стар тапет

Заключителни съвети за свалянето на тапети

  • Най-масовият начин за сваляне на тапети е с вода - опитайте първо този вариант.
  • Понякога свалянето на тапет се осъществява на два етапа - първо се премахва горният слой, ако тапетът е двуслоен (гумиран или от PVC), а след това втория - хартиения.
  • Ако виждате, че тапета не се премахва лесно, а се къса на парчета, преминете към следващата възможност за премахване на тапети, докато не опитате всичко.
  • Потърсете специализиран препарат за премахване на старите тапети, ако сте приложили всички горепосочени техники. Добри домашни препарати са също топла вода и омекотител или топла вода и винен оцет.

Ако сте опитали няколко варианта, но все още не можете да постигнете желания ефект, потърсете по-професионален съвет. Посетете магазин, в който се продават тапети - биха могли да ви дадат по-ценен съвет за някой по-иновативен подход за свалянето на тапети.

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от