Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Как се поставя паркет?

Ламинираният паркет е практично, красиво и добро решение за полагане на подови настилки. Магазините разполагат с голямо разнообразие от дизайн и дебелина, така че може да изградите добра и качествена база в интериора на някои от помещенията в дома ви.

Монтажът е сравнително лесен и често хората предприемат сами тази стъпка. Ако и вие избирате да направите самостоятелно инсталиране на ламинат, ние сме ви подготвили подробни стъпки, за да не допускате грешки.

Необходими инструменти за монтаж на паркет

Преди да започнете с монтажа, купете (или вземете назаем от приятели) всичко, което ще ви е необходимо, за да не ви се налага да спирате процеса в последствие. 

Ето какво трябва да си подготвите:

  • Ролетка - с нейна помощ се измерват дължините на ламелите.
  • Изтегляща скоба - този компонент е много важен, служи за придърпване на ламелите, за да свърже клик системата.
  • Клинове - те се поставят между ламината и стената и може да си ги изрежете от парчетата на паркета
  • зеге - това е машината, в която се режат различните ламели в необходимия размер
  • гумен чук
  • трион - той ви е нужен в случай на монтаж в помещение, в което вратите са монтирани и касите им не са подравнени.

Как се монтира паркет

Как се поставя паркет?

Следвайте стриктно инструкциите и ще се справите с полагането на избрания от вас ламиниран паркет:

Стъпка 1: Избор, пренасяне до дома и внасяне на ламинирания паркет в помещението

Купете паркета и го внесете в помещението, където ще се монтира - достатъчно е да престои за около ден-два. Тази стъпка е необходима, за да може материалът да се климатизира, което пък е важно за предотвратяване на последващо свиване или раздуване на вече инсталираната твърда настилка. 

Стъпка 2: Подготовка на основата

Погрижете се за добрата база, защото от това зависи качественото завършване на паркета. За да е подготвена основата, трябва да бъде добре почистена (от налични камъчета, прах и други боклуци), да бъде изключително равна и суха. Важно условие за неравностите е, че те могат да бъдат до 3 мм. Ако има по-големи вдлъбнати, може да се образува потъване на паркета в този участък.

Стъпка 3: Подсигурете си всичко необходимо за монтажа около вас

След като вече сте си осигурили нужните инструменти, които посочихме по-горе, е ред да ги използвате. Нека да бъдат около вас, за да ви влязат в употреба, в хода на монтажа. 

Стъпка 4: Поставяне на подложка под паркета

Подложката е елемент, който се полага на основата, а над нея се монтира ламината. Може да варира между 2 и 9 мм. 

Има изключително много ползи от нея:

  • служи като изолация - фибрановата и кокосова подложка имат шумо и топло изолация
  • способства за безпроблемно свиване и раздуване на ламинирания паркет при различни температурни амплитуди.
  • обира наличието на неравностите по пода (това зависи от дебелината й)

Подложките биват няколко вида:

  • полиетиленова
  • фибранова
  • кокосова

Полиетиленовата е най-евтиният вариант за подложка, която обаче няма изолационни функции и е по-възможно да настъпят бързи деформации. 

При поставянето на подложката, има някои изисквания. Трябва да бъде по посока на ламината, като внимавайте да не се получи съвпадение на снадките на подложката и ламинирания паркет. Необходимо е да се остави 10 мм разстояние към всички прагове, колони и стени. 

Монтиране на паркет

Стъпка 5: Монтаж на ламината

Видовете ламинати се различават от гледна точка на цвят и дизайн, както и дебелина. Варира между 6 и 12 мм. Преди да започнете със същинската част, трябва да знаете, че крайният резултат трябва да бъде като нареден тухлен зид. 

Първият ред се поставя на около 8-10 мм разстояние (дебелината на клиновете) от стената. Лекото отстояние от стената е важно условие за предотвратяване надигането на ламината.Следващият ламел трябва да е на половина. Където е необходимо трябва да се използва зеге за рязане на нужната дължина. 

Имайте предвид, че ламинираният паркет е “плаващ под”. Той не се захваща към основата чрез лепене или заковаване, а се сглобява с клик система. 

Стъпка 6: Поставяне на первази

Первазите са неизменна част за завършената визия на ламината. Първо, когато ги избирате, трябва да намерите такива цветове, които да подхождат на ламината (най-добре е да бъдат в същия цвят). Разбира се, изборът се базира изцяло на личните ви  предпочитания. Изобилието е голямо, като освен по дизайн, те се различават и по размери. 

За да извършите монтажа, трябва да си осигурите следните елементи:

  • винтчета
  • клипси
  • дюбели
  • ъгли, тапи и снадки

След като сте си набавили всичко необходимо, поставете клипсите, използвайки дюбели, които да закрепите към стената. Самият перваз се монтира над тях, като се препоръчва да има разстояние от около 30 см. между клипсите. 

Допълнителни съвети за последваща поддръжка на ламината

Ако сте стигнали дотук, справяйки се успешно с монтажа, би следвало да се радвате на красив под дълги години. Някои ламинирани паркети са почти вечни. Затова обаче е нужна както правилна инсталация, така и правилна поддръжка. Ето какви съвети бихме могли да дадем тук:

  • почиствайте с прахосмукачка и моп (или парочистачка), но бъдете внимателни с влажността. Ламинатът издържа на тежести и влага, но в по-ниска степен,спрямо други материали за подови настилки.
  • използвайте подходящи почистващи препарати - продават се специални разтвори и спрейове, които са най-подходящото решение.
  • за да предотвратите надраскване и влошаване на вида на ламината, поставете специални плъзгачи на различните мебели - най-вече на столовете, масите, диваните и фотьойлите. Така няма да имате никакви проблеми при преместването, за да почистите конкретен участък в помещението.

Заключение

Подовото покритие е много важен елемент в обзавеждането на един дом. Заложете на по-добри материали (както от страна на ламинатните плоскости, така и на по-качествена подложка), а не само на визията. Функциите на пода не са никак малко - добре е да бъде с изолация, да поема голяма тежест и да не се деформира лесно при промяна в температурата. При неговото монтиране е изключително важно и равния под. 

Ако следвате стъпките и спазите тези правила, със сигурност ще успеете да завършите задачата си и да зарадвате цялото семейство. 

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от