Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Как се реди ламинат

Ламинатът е най-предпочитаното решение що се отнася до подово покритие. Освен визуалните му предимства, той се отличава и със сравнително лесен монтаж. В тази статия ще ви дадем няколко практични съвета за редене на ламиниран паркет.

Какво представлява ламината

Ламинираният паркет е подова настилка, която е една от най-предпочитаните видове. Изработен е от пресовани дървесни частици, поставени на носеща основа с декоративен слой. Този вид настилка се отличава с редица предимства – задържа топлината, екологичен е, монтира се лесно, износоустойчив е и се поддържа лесно.

Специфична особеност на ламината е наличието на 4 слоя, но на пазара се среща и с 3.

  •       Горен слой – познат още като защитно покритие. Включва акрилни смоли или меламин. Той допринася за трайността на настилката.
  •       Декоративен слой – представлява хартия, върху която чрез специална технология на пресоване се отпечатва съответния декор.
  •       Основа – представлява HDF плоскост, която съдържа 80% дървесни частици. Плътността на основата характеризира качеството на ламината.
  •       Балансиращ слой – представлява импрегниран със смоли целулозен лист или материал, който е влагоустойчив. Той служи за стабилизиране и защитава средната дъска от проникване на влага.

На пазара има голямо разнообразие от дизайни и цветове – от различни шарки на дърво до мраморни имитации. Освен различните модели, ламинатът се предлага и с различни дебелини, които варират от 6 до 12 мм.

Какво е нужно за монтажа на ламиниран паркет

За успешното редене на ламината ще са Ви нужни и подходящи инструменти:

  •       Гумен чук
  •       Зеге – служи за изрязване на ламелите в желания размер
  •       Ролетка
  •       Монтажен комплект – с него ще улесните работата си. Съдържа клинове, които се поставят между паркета и стената.
  •       Подложка – полага се преди реденето на подовата настилка.
  •       Аксесоари за ламинат – ъгли, преходни лайсни, тапи.

Как се реди ламинат

Основни правила при редене на ламинат

Първото и най-важно правило е паркетът да се остави в помещението, където ще бъде нареден между 24 и 48 часа. Това е препоръчително, за да могат дъските да се климатизират и по този начин да се избегне тяхното раздуване или свиване след поставяне.

Подгответе добре основата преди полагане. Ако подът е много неравен, ще се наложи запълване на дупките със саморазливна настилка. Преди да започнете реденето на ламината трябва да се уверите, че основата е напълно равна, чиста и суха.

Наредете подложката – ако тя е полиетиленова, поставете я в същата посока, в която ще бъде редена настилката. Фибрановата подложка е под формата на плочи, които се закрепват една към друга.

Започнете нареждането на ламината от права стена, за да си гарантирате, че няма да се получи изкривяване на ламината по диагонал. Оставете разстояние между ламината и стените – около 10-15 мм отстояние. Уплътнете празните пространства с дървени клинчета.

Ламелите на паркета имат от едната страна жлеб, а от другата – перо. Перото на ламела трябва да влезе в жлеба на съседния, след което съединението се заключва. За максимално прилепване на ламелите използвайте гумения чук, за да избегнете получаването на по-голяма от стандартната фуга.

Монтиране на первази и лайсни

Первазите служат за скриване на изрязаните краища на ламината. Тези аксесоари се разделят на два вида – MDF и PVC. Първият вид се характеризира с по-голяма твърдост и се използва само при идеално прави стени. Вторият вариант е по-широко използван, тъй като первазите са по-гъвкави и лесно могат да се монтират и на криви стени.

Друго предимство на PVC первазите са кабелните канали, които са вградени. Това удобство ви дава възможност да скриете кабелите в канала и по този начин да не нарушите интериора на дома ви.

Первазите се захващат с дюбели към стената. Главите на винтовете не се виждат, тъй като са скрити вътре в кабелния канал. Первазите включват и няколко монтажни елемента:

  •       Вътрешен ъгъл – съединява два перваза в ъглите на стаята
  •       Външен ъгъл – съединява два перваза в изпъкнали ъгли
  •       Снадка – съединява два перваза в прав участък
  •       Тапа – има два варианта – дясна и лява. Използва се за затапване на профила на перваза от страни, в случай, че той е прекъснат.

Монтиране на первази и лайсни

Монтирането на ламинат може да бъде лесна задача, стига да следвате горните стъпки и методи стриктно и в последователност. Ако все още не сте намерили подходящия за Вашия дом ламинат, разгледайте на TeMax.bg.

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от