Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Как да сменим чистачките и да изберем правилните такива?

Чистачките са консумативи, които ще изискват честа подмяна, ако не са подбрани качествени модели. Те са най-важни през периода на силни дъждове и снегове, но тъй като не могат да бъдат предвидени тези условия, по време на път винаги трябва да са разчитате на тяхната изправност.

Смяна на чистачки

Как да изберем чистачки за автомобила?

Чистачките на предното и задно стъкло са изключително важна част при шофиране. Характеристиките, които трябва да имате предвид, са следните:

 

  • Съвместимост - всяко превозно средство изисква подходящите чистачки, като шофьорите трябва да са запознати с вида и техния размер. Има и т.нар. универсални чистачки, които не са особено добър избор. Разберете колко дълги са старите чистачки, за да не направите ненужна инвестиция. 
  • Видове чистачки - три са основните разновидности на чистачките - рамови, безрамкови и хибридни. 
  • Дълъг живот на експлоатация - цените на чистачките са сранвително достъпни, така че заложете на по-високото качество. Това ще ви гарантира издръжливост и дълъг живот, дори и при излагане на всички условия - дъжд, снеговалежи, слънце. 
  • Сезонност - има всесезонни чистачки, които са най-скъпи, както и летни и зимни. Не си правете експеримент да използвате летни чистачки през зимата, защото те могат лесно да замръзнат и да се счупят, когато решите да ги включите в режим на работа.
  • Функция на почистване - най-често движението е едно и също, като може да се превключва на бърз и бавен режим на работа, но все пак се запознайте с тези особености.
  • Начин на поставяне - смяната на чистачки не е толкова сложна работа, въпреки че на по-новите и модерни автомобили потребителите се затрудняват. Всеки може може да изисква специфична дейност, за която е добре да се информирате предварително.
  • Цена - най-евтините модели, които не са на известни марки, варират между 3-5 лв. за комплект. Стандартните модели, с пера, за предно стъкло са в порядъка на 10-20 лв., най-качествените и скъпи са около 20-30 лв.

Чистачки за кола

Как да сменим чистачките на автомобила?

Обикновено при покупката на нов комплект чистачки, те имат инструкции за монтаж. Въпреки това, ще ви представим един типичен монтаж на чистачки без рамка. Преди това демонтирайте внимателно старите консумативи.

 

Ето и  какъв е процесът тук:

  • Повдигнете рамото на чистачката нагоре.
  • Натиснете скобата от долната страна на конектора на чистачката.
  • Избутайте внимателно старата чистачка в посока към стъклото на автомобила.
  • Поставете конектора на новата чистачка в металната кука на рамото на чистачката, без да натискате рамото докрай.
  • Пристъпете към монтаж на новата чистачка в конектора.
  • След това натиснете леко новата чистачка в посока, противоположна на стъклото на автомобила, докато чуете характерно изщракване.

Ако се затруднявате в избора на нови чистачки и подмяната им, доверете се на специализирани магазини за авточасти и консумативи, както и доказани сервизи. Това ще елиминира притеснението ви и ще ви спести допускането на грешки.

 

 

 

 

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от