Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Как да отгледаме качествени зеленчуци в двора

Отглеждането на зеленчуци в градината е много отговорна, но и удовлетворяваща задача, която ви позволява да се насладите на пресни, свежи и вкусни зеленчуци, отгледани от вас самите у дома. За да се радвате на богата реколта трябва да се уверите, че почвата е добре подхранена, че поливате редовно вашите насъждения, както и ги наблюдавате периодично за необичайни изменения.

В тази статия ще разгледаме някои основни стъпки за това как да отгледаме качествена реколта в градината.

Какво е нужно за да засадим зеленчуци в двора

Със затоплянето на времето започва и работата в градината, която главно се свежда до засяването на зеленчуците. Времето за засаждане на разсада трябва да е сравнително топло, като не се очакват резки застудявания и слани.

За да си гарантиране качествена реколта е необходимо почвата да е обогатена, за целта предварително трябва да сте наторили градината с компост или оборски тор.

Трябва да разпределите насажденията така, че мястото на което ще ги поставите да отговаря на техните нужди. По-сенчестите места изберете за подправки, зелени салати, марули и други листни зеленчуци.

Изберете места, които са продължително огрявани от слънцето за доматите, тиквите и пиперът, тъй като тези видове са по-претенциозни. Слънчевата светлина им помага да растат здрави и да са по-издръжливи на болести и вредители.

 Как да отгледаме качествени зеленчуци в двора

Как да обработим почвата

Добрата почва е един от основните елементи, които могат да ви гарантират качествена реколта. Трябва да сте сигурни, че тя е добре подхранена, дренирана и овлажнена.

Изключително важно е да обърнете почвата, с помощта на лопата. По този начин ще я направите по-рохка и ще я обогатите с кислород. Инструментите, с които ще обработвате градината, трябва да са старателно почистени, за да предотвратите евентуалното заразяване на новите си засаждения с някаква болест.

Както споменахме в горните редове, преди да преминете към засаждането на зеленчуците в градината, добавете към почвата компост, торфени смески или чист тор.

Как да се грижим за насажденията

След засаждането на новите насаждения е изключително важно да поддържаме градината в перфектен вид. Грижите за зеленчуците включват почистване от плевели, редовно поливане, наторяване при нужда и други.

Редовното поливане е от съществено значение за качествена реколта. Уверете се, че растенията получават достатъчно вода, като в същото време се избягват прекомерните количества, които от своя страна могат да доведат до гниене на кореновата система или различни болести.

Обръщайте внимание на своите посеви ежедневно. Ако зебележите странни изменения по Вашите насъждения, то това най-вероятно са паразити или посевите са заразени с някаква болест. За целта използвайте необходимите препарати и третирайте по упоменатия на етикета начин.

Кои зеленчуци се отглеждат най-лесно

Има зеленчуци, които се отглеждат сравнително лесно и за тях не трябва да отделяте кой знае колко много време и внимание. Един от тези видове са марулите, тъй като те растат лесно от семена и са готови за прибиране само за 30 дни. Единственото, което трябва да вземете под внимание е, че марулите се нуждаят от постоянна влага до самото им поникване.

  • Едногодишните билки - копър, мента, босилек и чубрица също са лесни за отглеждане. Една от причините е, че те са много устойчиви на болести и единствената грижа, която трябва да полагате за тях е просто да ги поливате редовно.
  • Краставици - не изискват много грижи, нуждаят се обаче от достатъчно пространство, за да могат корените им да се простират спокойно. Вземете под внимание температурните условия, в които ще засадите краставиците. Уверете се, че няма да има резки застудявания, замръзвания или слани, защото това може да погуби Вашата реколта.
  • Спанак - на практика се отглежда почти сам, освен, че е изключително вкусен и полезен, той не изисква допълнителни грижи от Ваша страна. Когато стане време за неговото събиране, късайте по-големите листа, по този начин ще насърчите растежа на спанака.

Oтглеждане на качествени зеленчуци в двора

Най-важното от всичко е да се насладите на процеса по отглеждане на зеленчуци и да се радвате на плодовете от вашия труд. С внимание, грижа и постоянство, вашата зеленчукова градина ще бъде източник на радост и удовлетворение. Още съвети и идеи за градината, може да намерите в блога на ТеМакс.

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от