Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Какво одеяло да изберем спрямо сезона?

Изборът на текстил и аксесоари за сън (възглавници и одеяла) е доста важен аспект за нашия живот. Те трябва да бъдат безопасни, удобни, екологосъобразни и подходящи за съответния сезон.

Материалите, от които са изработени, както и пълнежа, са най-съществените критерии при избор на едно одеяло. Сезонността е важен фактор за избор на ново одеяло.

В идеалния случай, всеки трябва да разполага с няколко вида, предназначени за различни сезони и различни температури. Също така, обърнете внимание на терморегулацията на продукта – ако са адаптирани за по-студено време, няма нужда да купувате нов, по-гъст продукт.

Одеала

Видовете одеяла, които можем да изберем според сезона, се разделят на три основни групи:

Всесезонни – т.нар. универсални завивки са подходящи, както за студената зима, така и за прохладното лято. Има много практични опции с две страни (обикновено едната е направена от вълна или козина, а другата е изработена от плат), копринени и вълнени материи.

Летни - за лятото най-подходящи са полу-вълнените одеала, одеялата от коприна, бамбук и други растителни пълнежи.

Зимни - зимата е сезонът, през който очакваме да получим мекота и нежна топлина от одеялото, което се завиваме. Затова трябва да заложим на пухкави и по-плътни пълнежи, като синтетичните, както и някои от естествените материи, са много добър вариант. Едни от добрите предложения за зимна завивка са естествения, пух, вълната и ватата.

Ето и още няколко критерия за завивките, базиращи се на плътността:

  • Продукти с плътност 420 г / м2. е подходящ за зимата - те са дебели и топли;
  • Продукти с плътност от 300 до 320 г / м2 могат да се използват всесезонно;
  • Одеялата с плътност от 200 до 220 грама / м2 са подходящи за по-студените летни вечери. Нямат затопляща функция, а по-скоро поддържат удобен микроклимат;
  • Тези с плътност от 220 до 280 г / м2 са леки и тънки, което ги прави добър избор за помещения, които са добре отопляеми.

Видове одеала

Кой пълнеж е по-добър за одеяло

Изработката на одеялата, които се предлагат по магазините, са изработени от естествен и изкуствени пълнители. Много потребители държат да закупят висококачествени продукти, произведени изцяло от естествени материи, но в тях се крият и някои недостатъци.

Екологичните модели не позволяват да бъдат изпирани, могат да причинят алергични реакции и да привлекат молци и акари.

Най-честите пълнежи, които се използват, са:

  • Вълна;
  • Пух;
  • Памучна вата;
  • Синтетичен винтеринг;
  • Коприна;
  • Полиестер;
  • Акрил;
  • Hollofayber;
  • Бамбук.

Освен избора на пълнеж, начина, по който е фиксиран, също е от голямо значение. Тези, които се произвеждат по качествен начин, са склонни да издържат над десет години без да изгубят добрата си форма.

В заключение ще обобщим, че е трудно да дадем еднозначен отговор на въпроса: “Кой е най-подходящият вариант за одеяла през зимата, преходното време или лятото”?

По-скоро трябва да изходите от личните си предпочитания, нужди и бюджет. Универсалните (всесезонни) модели са най-практични, но рядко се намират такива, които биха ви удовлетворили на 100% през всеки сезон.

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от