Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Ключове и контакти

Електричеството е необходимост, без която не можем нито в бита, нито в промишлеността. Едва ли има човек, който не е запознат с предназначението им, но, ако се чудите какъв точно да изберете и какви видове има, ще разберете по-надолу.

Видове електрически контакти

Електрическите контакти могат да бъдат разделени по категории, по следния начин:

 

  • Според броя на гнездата - модулни, единични и двойни. Има контакти, които разполагат с над четири гнезда, които могат да се използват
  • Според принципа на монтаж - контакти с открит и скрит монтаж
  • Съгласно цвета на розетката - има огромно изобилие от нюанси, така че ще намерите моделите и гамата, които да се впишат добре във вашия интериор - в дома или офиса.
  • Според степента на защита - различават се контакти с капаче и без. Моделите с капаче са предвидени за употреба във външна среда (противовлажни контакти) и за деца

Видове електрически ключове

Електрическите ключове имат едно основно приложение - да включвате и изключвате осветлението в дома, офиса или друго място. Основните видове са три:

  • Единичен ключ - с тях се включва и изключва само едно осветително тяло. Може да са няколко броя лампи, но действието се извършва едновременно
  • Девиаторен ключ - макар и по-сложното име, същността на този вид ключове е просто. Приложението им е най-вече за стълбища и коридори. Управлява се едн осветително тяло, но от две места. Затова се монтират два ключа в единия и другия край на коридора, например
  • Сериен ключ - този тип представляват два ключа, които са монтирани в общо тяло. С тях се позволява малко малко по-разнообразно управление. Могат да се включват два вида осветителни тела по едно и също време или поотделно.

Ключове и контакти

Употреба на ключове с контакти и нови модерни технологии

 

За да живеете пълноценно в дома си, да осигурите добро осветление на клиенти или служители в офиси и търговски сгради, несъмнено, трябва да помислите за добре изградено осветление и система за управление. Осветлението, ключовете и контактите са тясно свързани помежду си. 

 

Можем да обобщим категориите на употреба на електрическите аксесоари, като ги сведем до следните:

  • апартаменти и къщи частна собственост
  • офис и административни сгради
  • сгради със статут “нежилищни”
  • търговски сгради
  • фабрики и помещения тип “хангар”



Иновативните решения в технологиите не спират да ни изненадват. На пазара се появяват нови, интересни продукти, които позволяват нов начин на работа, спрямо традиционните ключове и контакти. Например, лесното им управление от разстояние - бързо и удобно, чрез мобилно приложение. 

 

Такива са жичните ключове, чиито монтаж е идентичен с традиционните, но се подават отдалечени команди. Има и безжични ключове, които се поставят чрез двойнозалепяща се лента, което позволява лесно преместване при необходимост, избор на позициониране, без допълнителна работа по окабеляването и съществуващата електро инсталация.

Заключение

Основното затруднение при избор на електрически контакти и ключове е определянето на целта за монтажа и техническите характеристики. Въпреки това, следете за границата на безопасност и наблегнете на дизайна, за да се впишат в дизайнерското решение на дадения тип сграда или личен дом.

Някои модификации на този тип продукти намират приложение на много места едновременно, най-вече заради високото качество, спазване на изискванията за държавния стандарт и притежаването на ISO сертификатите.

 

 

 

 

 

 

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от