Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Почистване на матрак в лесни стъпки

Матракът е една от най-използваните вещи в спалнята. За да ни служи дълго време, трябва да полагаме необходимите грижи за него. Една от тях е почистването. В долните редове ще научите как да почистите матрак в домашни условия.

Почистване в домашни условия

  •       Сухо почистване – ако матракът няма упорити петна и искате да направите леко освежаване, най-лесно е да го почистите със сода бикарбонат и прахосмукачка. Махнете чаршафите и протектора, ако има такъв, разпръснете содата равномерно по цялата повърхност и след няколко часа действие отстранете с прахосмукачка. Содата премахва петна от изпотяване и пожълтяване, отстранява неприятни миризми.
  •       Препарати – в случай, че има петна и искате да почистите основно, използвайте подходящи препарати. Ако петната не са упорити може да използвате обикновен течен сапун или препарат за миене на чинии. За най-добър ефект използвайте специализирани почистващи средства.
  •       Дезифектанти  – содата освен за сухо почистване, се използва и при дезинфекциране, като премахва микробите и бактериите. Все пак за гарантиран ефект третирайте със специализирани дезинфекциращи препарати за почистване.

Почистване на матрак в домашни условия

Как се чисти кръв от матрак

Най-трудно се чистят зацапвания от кръв, за това е важно щом забележите изцапването да го почистите веднага. Третирайте петното със студена или хладка вода възможно най-бързо, за да предотвратите по-дълбокото му попиване в тъканта.

И тук на помощ идва содата, може да си направите паста за почистване като смесите содата със хладка вода. Нанесете с четка обилно количество от пастата върху зацапването и изчакайте най-малко 30 минути, след което отстранете с прахосмукачка и влажна кърпа.

Алтернатива на пастата от сода е приготвяне на разтвор от оцет и вода. Разтворът трябва да се състои от една част оцет и две части вода. Третирайте петното и оставете да престои 20 минути. След това попийте разтвора и отворете прозорците, за да отстраните миризмата на оцет.

В случай, че нито един от посочените начини не успее да премахне изцапването, се обърнете към специалисти или си набавете препарати с подходящи съставки.

Премахване на акари

Често срещан проблем е задържането на прахови акари. Има няколко начина, по които да се отървете от тях, но все пак най-ефективно и сигурно решение е да потърсите специалисти.

Акарите могат да се премахнат като редовно почиствате матрака си с прахосмукачка, за предпочитане са вакуумните видове, които са създадени специално за легла.

Използвайте спрей против акари, като го нанасяте не само върху дюшеците, но и по килимите, спалното бельо и меките мебели в спалнята. Ако имате алергия към прах е важно да направите всичко възможно за да държите акарите далеч от дома ви. Те се нуждаят от определено ниво на влажност, за да оцелеят. Идеалната относителна влажност в помещението трябва да е между 40 и 50% за да си гарантирате отсъствието на акари.

Пере ли се мемори пяната

Мемори пяната не трябва да се мокри, тъй като течностите й влияят и определят колко бързо ще се разпадне тя. Избягвайте всякакво намокряне на мемори пяната. За по-добро предпазване използвайте непромокаем протектор, който да предотврати достигането на течности до вътрешността на дюшека.

За да се грижите ефикасно за матрак с мемори пяна е необходимо да го обръщате периодично, разбира се ако той е двулицев. Ако е еднолицев го въртете в посока „крака-глава“.

Мемори пяната е чувствителна не само към влага, но и към топлина. По тази причина не я дръжте близо до отоплителни уреди и проветрявайте стаята редовно.

Пере ли се мемори пяната

Матракът трябва да се поддържа редовно, за да можем да му се наслаждаваме дълго време. Използването на протектори, редовното проветряване и почистване, обръщането на матрака, както и редовното сменяне на спалното бельо са едни от най-важните условия, които Ви гарантират дълъг експлоатационен период. Ако все още не сте се сдобили с удобен матрак, разгледайте голямото ни разнообразие на TeMax.bg.

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от