Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Как се поставя душ кабина

Във времена, когато начинът на живот става все по-натоварен, душ кабината се превръща в неотделима част от ежедневието ни. Тя предоставя бързо и удобно решение за освежаване и релаксация, съчетано с модерен дизайн и комфорт. В тази статия, ние ще ви научим как да монтирате душ кабина стъпка по стъпка, със специфични съвети и техники.

Стъпки при монтажа на душ кабина

Подготовка на работната повърхност

Първата стъпка при монтажа е подготовката на работната повърхност. Това включва следните действия:

  • Измерете и маркирайте местоположението на душ кабината. Отбележете точните й размери и положение на пода на банята.
  • Проверете стените и пода за неравности и замърсявания. Използвайте нивелир, за да се уверите, че повърхностите са в правилна равнина.
  • Премахнете старите плочки и материали. Ако има стари плочки или облицовки на стените и пода, премахнете ги, използвайки подходящи инструменти.
  • Проверете за влага и плесен. Плесенът и влагата могат да бъдат проблем в банята. Ако откриете такива проблеми, трябва да ги отстраните преди да продължите с монтажа. Използвайте подходящи препарати за премахване на плесента и осигурете добра вентилация.

 

 Избор на подходяща душ кабина

Изборът ви ще зависи от няколко фактора:

  • Размер и форма: Измерете размерите на вашата баня и изберете душ кабина, която се вписва подходящо.
  • Функционалности: Разгледайте опциите за функционалности като хидромасаж, парна баня, водни струи и други. Изберете тези, които са важни за вас.
  • Качество на материалите: Уверете се, че душ кабината е направена от висококачествени материали, които ще издържат на влага и износване.

Избор на подходяща душ кабина

Инсталиране на поддушовото корито

  • Поставете подложка за пода. Подложката е важна за предотвратяване на проникването на вода под коритото. Поставете я в съответствие с маркираните размери.
  • Извършете монтажа на поддушовото корито. Поставете го върху подложката, като следвате инструкциите на производителя. Уверете се, че основата е правилно нивелирана. Необходимо е сифона на коритото да е по-високо от канала, по този начин се осигурява безпроблемното оттичане на водата. Най-често свързването между сифона и канализационната тръба се осъществява чрез гъвкава тръба.
  • За предпазване от проникване на вода под душовата основа, изолирайте кантовете на коритото с подходящ силикон.

 

 Монтаж на стенните панели

  • Подгответе стените. Уверете се, че са чисти, равни и сухи преди да поставите стенните панели.
  • Следвайте инструкциите на производителя. Обикновено инструкциите включват правила за поставяне на релси, закрепване на панелите и гарантиране на тяхната правилна позиция.
  • Прикрепете панелите към стените. След като сте сигурни, че панелите са в правилната позиция, използвайте подходящи скрепителни елементи (като винтове, дюбели, монтажно лепило), за да ги закрепите здраво към стените.
  • Проверете за правилна равнина. Използвайте нивелир, за да се уверите, че стенните панели са в правилна равнина. Този етап е от изключително значение, тъй като неравни стени могат да доведат до проблеми със сглобяването на вратата и течове.

Монтаж на душ кабина

Монтаж на вратата и аксесоарите

  • Монтиране на вратите. Следвайте инструкциите на производителя за монтаж. Обикновено това включва поставяне на релси и дръжки, следвайки точния ред, определен в инструкциите.
  • Проверка на правилното функциониране. Уверете се, че вратата се отваря и затваря гладко и без проблеми.
  • Инсталиране на допълнителни аксесоари. Според вашите предпочитания, може да добавите допълнителни аксесоари като етажерки, поставки за сапун, смесители и други.

 

Тестване и завършване

  • Проверете за течове. Включете душа и проверете дали няма изтичане на вода от вратата или стените. Ако откриете изтичане, го отстранете, като изолирате зоната с подходящ силикон.
  • Проверете за добра вентилация. Уверете се, че банята е добре вентилирана, за да предотвратите натрупването на влага и плесен. Ако е необходимо, добавете изход за вентилация или използвайте вентилатор за баня.
  • Финализирайте монтажа. Уплътнете фугите между стенните панели и коритото, почистите стъклените повърхности и се уверете, че всичко изглежда перфектно.

Монтаж на параван

В сравнение с душ кабината, монтирането на параван е малко по-трудна задача. Това е така, защото параванът се състои от неподвижно стъкло и плъзгаща се врата. Върху кантовете им има пластмасови предпазители, които трябва да се отстранят непосредствено преди монтажа.

Рамката се сглобява чрез дъгообразни профили, те имат по два жлеба – тесен, в който влиза неподвижното стъкло и широк с процеп – там се движат ролките на носачите, към които се монтира вратата.

Дъгообразните профили се свързват с два прави профила, които ограждат паравана отстрани, това става с помощта на по два винта, които се поставят във всеки край. Стените на отворите, където се завиват винтовете са тънки и лесно могат да бъдат счупени, за това бъдете внимателни.

Монтажът на душ кабина може да бъде предизвикателство, но с правилната подготовка и следване на инструкциите на производителя, можете да го постигнете успешно. Със съобразяване на подробностите и използване на правилните техники, ще създадете не само функционално, но и красиво пространство във вашата баня.

Не се колебайте и разгледайте внимателно подбраната селекция от различни модели душ кабини, които TeMax.bg предлага.

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от