Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Как се монтира камина с водна риза

В студените месеци, топлината и уюта у дома са на почит. Именно камината съчетава комфортът, топлината и уюта в дома. На пазара има голямо разнообразие от камини и печки на твърдо гориво. В тази статия ще разгледаме камината с водна риза и как да извършите монтажа в домашни условия.

Какво представлява

Камината с водна риза има едно основно предимство – да затопля по-голяма жилищна площ с по-малко разходи. Ето защо тя е един от най-популярните и предпочитани варианти за отопление на дома. Отоплението става с помощта на радиатори и тръби, по които се движи гореща вода. Камината с водна риза може да се използва и за източник на топлина за подово отопление. Дървата и пелетите могат да се използват като гориво, този вид печки не изискват електроенергия.

Как се извършва монтажа

След като сте избрали подходящата камина с водна риза за Вашия дом, следва да се снабдите и с подходящи радиатори. Мощността на радиаторите трябва да отговаря на мощността на печката. Желателно е на всеки радиатор да се монтира спирателен кран и обезвъздушител.

Следващата стъпка е да напълните системата, като се уверите, че помпата не е пусната. Разширителният съд трябва да се монтира на височина не по-малко от 1.5 метра от нивото на помпата. След това е необходимо да развиете всички спирателни кранове и обезвъздушители в системата. През разширителния съд започнете пълненето, като затваряте всеки обезвъздушител, от който е потекла плътна струя вода. Обезвъздушавайте докато се уверите напълно, че в системата няма въздух.

След напълването на системата, пуснете помпата на максимална степен, по този начин останалия въздух ще се изтласка по системата. След това спрете помпата и отвийте отново обезвъздушителите, върнете помпата на минимална степен.

Запалете камината. След известно време, радиаторите ще започнат да загряват. Ако в системата се чува шум или радиаторите не загряват, това означава, че има наличие на въздух и отново трябва да обезвъздушите. Нивото на водата в разширителния съд периодично трябва да се проверява. То следва да е 2-3 сантиметра над дъното на съда.

Схема на свързване на камина с водна риза

Схема за монтиране на камина с водна риза

  1. Контролен манометър
  2. Термометър
  3. Електрически термостат
  4. Термичен предпазен клапан
  5. Автоматичен обезвъздушител
  6. Предпазен хидравличен клапан
  7. Дренаж
  8. Разширителен съд
  9. Филтър
  10. Циркулационна помпа
  11. Автоматична допълваща група

Може ли камина с водна риза да работи без вода

Камините с водна риза не могат да функционират пълноценно без наличието на вода в инсталацията. Именно заради това монтажът и паленето на печка с водна риза без вода не е препоръчително.

Камина с водна риза

Употреба на подходящо гориво

Камините с водни ризи отопляват чрез горенето на дърва. В зависимост от това какви дървета избирате, може да влияете на отделяната топлина и времето, в което помещението се стопля. Основната характеристика на топлинната енергия се нарича калоричен ефект – количеството енергия, което се освобождава при 1 кг. Изразходвано гориво. Измерва се в Kcal (килокалория) или в KJ/kg. 1 килокалория е количеството енергия, което е необходимо за загряване на 1 литър вода с 1 ° С.

В таблицата са извадени резултати за калоричността на някои от най-предпочитаните видове горива:

 

Видове гориво

Калоричен ефект Kca l / kg

Дърва

2500

Нафта

10000

Природен газ

8000

Брикети

2000

Електричество

860

 

Както споменахме по-горе за печката с водна риза се избира дървесината като основно гориво. Топлинната мощност на дърветата зависи от теглото им. С високо специфично тегло са бук, габър и дъб, ето защо са и по-предпочитани. Тополата е често срещан избор, но малко хора знаят, че тя топли два пъти по-малко от габъра, например.

Добър избор е и акацията и брезата, тъй като те горят дори и мокри. Преди всичко за отопление трябва да се използват сухи дървета, с максимална влага от около 20%. За да се спази това условие те трябва да бъдат отрязани преди най-малко 18 месеца и да бъдат съхранявани на проветриви и сухи места. Дървесина с по-голям процент на влажност не топли и гори лошо, като освобождава много дим и вода.

Изчисляване на загубите

За да запазите топлината вътре в дома си е важно да позиционирате печката на подходящо място. То трябва да е далеч от прозорци и врати, защото там става по-голямо течение. Отоплителният уред трябва да е поставен на разстояние от стената зад него. На най-малко на 80 см от печката не трябва да има леснозапалими предмети.

За да сте напълно сигурни за правилното позициониране и монтаж на печката и да сведете разходите до минимум се доверете на специалисти. Те с точност ще изчислят топлинните загуби и ще намерят най-правилното решение.

 

Възможни проблеми при грешен монтаж

Един от най-често срещаните проблеми при грешното свързване и монтаж на печка с водна риза е недостатъчната топлина и невъзможността на радиаторите да загреят. Друга опасност е и отлагането на замърсители по водната риза, в случай, че инсталацията не се почисти правилно.

За да сте напълно сигурни, че монтажът ще мине в пълна безопасност, се обърнете към специалисти. Така ще осигурите и по-дългия  експлоатационен период и ефикасност на цялата система.

Монтажът на камина с водна риза може да бъде трудна задача, за това ако се чувствате несигурни, се доверете на професионален монтажист. Що се отнася до правилният избор на отоплителен уред  - разгледайте на TeMax.bg.

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от