Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Как се монтира смесител за баня

Монтажът на смесител в банята е важен етап при ремонта или обновяването на вашия санитарен възел. Правилно инсталиран той не само подобрява функционалността на банята, но и предотвратява бъдещи проблеми с водата и канализацията. В следващата статия ще ви представим няколко стъпки и насоки за успешен монтаж.

Набавете си необходимите инструменти и материали

Преди да започнете, се уверете, че имате всички необходими инструменти и материали на разположение. Това включва плоски ключове, отвертки, тефлонова лента, шестограм, както и флуиди за фиксиране на резби.

Изключете водата и подгответе работната повърхност

Затворете водните кранове на стената или основния водопровод, за да изключите водата към банята. Това ще предотврати нежелани течове. Подложете хартия или кърпа под мястото, където ще работите, за да предпазите пода от вода и дребни частици.

 

Ремонт на смесител

Преминете към монтажа

В случай че монтирате стоящ смесител в банята си, първо трябва да навиете тефлонова лента около резбата на кранчето, за да предотвратите течове по кранчетата в последствие. Ако има декоративна капачка я сложете и я навийте в стената.

Следва поставяне на смесителя в дупката на мивката – към него са прикрепени меки връзки, които трябва да бъдат пъхнати в дупката и свързани с отворите на спирателните кранове.

Ако сте избрали модел със стандартен монтаж, трябва да вкарате гъвкавите връзки в отвора на мивката. Фиксиращата скоба и уплътнение, които ще намерите в комплекта, се поставят под смесителя, като след това трябва да затегнете с глух ключ. Последната стъпка е да свържете меките връзки със спирателните кранове като не бива да затягате силно.

Ако сте избрали стенен смесител за вашата баня, ще го монтирате сравнително лесно. Първо трябва да навиете капаците, това са декоративните елементи, които скриват изводите. След това поставете уплътнителните гумички върху изходите на смесителя, прилепете го плътно до стената и навийте гайките на батерията. Пуснете водата и ако има течове, затегнете още малко гайките с ключ.

В случай, че сте избрали един от най-новите модели – тези за вграждане, се обърнете към професионалист, тъй като монтажът изисква повече знания и инструменти.

Имайте предвид, че ако ще монтирате стенен смесител за душ, по правило той трябва да стои на 120 см. от пода. Ако сте избрали комбиниран модел, който да използвате за мивка и за вана, то височината на монтаж следва да е 1 м.

 

Монтаж на смесител

Изолирайте тръбите

За допълнителна защита и поддържане на топлината на водата, изолирайте тръбите с топлоизолационен материал. Това може да помогне за спестяване на енергия и предотвратяване на замръзване на тръбите през студените месеци.

С тези стъпки и насоки, монтажът на смесител в банята ще бъде успешен и ще осигури надеждност и ефективност на вашия санитарен възел. За да продължите да се наслаждавате на безпроблемната работа, поддържайте го редовно. Почиствайте го с подходящи почистващи средства и проверявайте за замърсявания или износване на уплътненията. Не забравяйте да проверите за водни течове след монтажа.

Ако срещнете проблеми, които не можете да решите, винаги може да се обърнете към професионален санитарен майстор за помощ. Още идеи, съвети и полезна информация може да намерите на TeMax.bg

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от