Доставяме до 3 работни дни

Включете се в нашата Лоялна програма

Поръчай и вземи от магазин. Виж повече

Най-добрите решения за сянка в градината

Създаването на сянка в градината е важно за Вашия комфорт и здраве през лятото. Ако нямате естествена сянка от някое дърво в двора, то тогава трябва да помислите за друго решение, което ще Ви осигури прохлада.

Беседките и различните видове перголи предлагат ефективна защита от слънчевите лъчи, като придават и допълнителна естетика на външното пространство, сенниците, шатрите и градинските чадъри пък, осигуряват гъвкавост.

Кои са основните методи за засенчване


Засенчването в градината играе важна роля, що се отнася до удобството и функционалността на откритото пространство. Съществуват различни решения за осигуряване на сянка в градината. Ето и някои от тях:

  • Градински чадъри – предлагат бърза и лесна сянка. Могат да се преместват според слънчевите лъчи или нуждите Ви. Голямо тяхно предимство е, че са подвижни и лесни за инсталиране, предоставят добра защита от слънцето и от леките валежи, но обикновено не са предназначени за дългогодишна употреба.
  • Шатри – предлагат достатъчно пространство на сянка, удобни са за посрещане на гости. Осигуряват комфорт и простор, защитават от слънчевите лъчи и лек дъжд. Шатрите могат да бъдат пренасяни и монтирани на различни места спрямо Вашите нужди. Те предлагат практично и стилно решение за засенчване на по-големи площи в градината.
  • Навеси – издръжливи и функционални решения за осигуряване на сянка в градината. Предлагат добра защита от слънцето, както и от леки валежи. Те са подходящи за покриване и на тераси, външни кухни и други площи на открито. Навесите се предлагат в различни дизайни, които могат да бъдат съобразени със спецификациите на двора и градината. Инсталацията на навесите изисква професионални умения и инструменти, за да се осигури стабилност и дълготрайност.
  • Сенници – предлагат гъвкаво засенчване, което ги прави подходящи за балкони, тераси и по-малки градински площи. Идеални са там, където е необходимо осигуряване на временна сянка. Сенниците обикновено са изработени от плат или PVC, някои от тях имат механизми за разпъване и прибиране, което позволява регулиране на степента на засенчване.
  • Беседки – обикновено са постоянни структури, изградени от здрави материали като метал, дърво или комбинация от тях. Предназначени са за дългосрочна употреба, гарантират стабилна сянка, както и защита от дъжд и вятър. Могат да се използват за отдих, хранене и събиране с приятели. Изискват се по-значителни усилия и умения за монтаж на беседката, но след това са лесни за поддръжка и гарантират дълготрайна употреба.

Кои са основните методи за засенчване на градината

Как да изберем подходящия спрямо мястото

Изборът на подходящ метод за засенчване е много важен за създаването на функционално и комфортно външно пространство. Без значение дали става въпрос за тераса, балкон, градина или двор, правилната сянка може значително да подобри естетиката и използваемостта на мястото. По-долу ще разгледаме няколко ключови фактори, които трябва да се вземат предвид при избора на метод за засенчване:

Цел и функционалност на пространството

За големи открити пространства, като градински и дворови площи, отличен избор са беседките и шатрите, които осигуряват стабилна и дълготрайна сянка. Те са идеални за събирания с приятели, като придават уют и защита от атмосферните влияния като лек дъжд, вятър и слънце.

Сенниците и градинските чадъри, от своя страна, са чудесни за по-малки открити пространства като тераси, балкони и малки градини. Те предлагат гъвкавост и дават възможност да се настройват в зависимост от Вашите нужди и слънчевите условия.

Навесите предоставят качествена защита от слънцето и са подходящи за веранди и тераси. Могат да се използват постоянно, предпазват от слънце и дъжд, като добавят функционалност на откритите пространства.

Как да изберем подходящия метод за засенчване в градината

Климатични условия

Интензивно слънце и силни горещини

За места с интензивно слънце е много важно да се изберат такива материали, които са с висока UV защита. Беседките, снабдени с покриви от метал или поликарбонат, както и сенниците, шатрите и градинските чадъри, изработени с UV устойчиви платове, могат да предложат необходимата защита.

Ветровити райони с чести валежи

За ветровити райони следва да изберете стабилни беседки, както и ветрозащитни навеси, защото те предоставят по-голяма устойчивост на вятъра. За райони, изложени на чести валежи, водоустойчивите тенти, шатри и навеси са добър избор. Трябва обаче да се уверите, че наклонът им е подходящ и не задържат вода, тъй като това може да наруши тяхната цялост.

Изборът на подходящ метод за сянка в градината зависи от множество фактори. Имайки предвид всички аспекти, може да вземете най-доброто решение, що се отнася до осигуряването на комфорт и функционалност на Вашето външно пространство за години напред. В нашия онлайн магазин ТеМакс може да намерите всичко за Вашата градината и да научите още интересни идеи и съвети като следите нашия блог.

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от