Доставяме до 3 работни дни

Включете се в нашата Лоялна програма

Поръчай и вземи от магазин. Виж повече

Най-подходящите материали за градински мебели

Градинското обзавеждане е от ключова роля що се отнася до оформлението и функционалността на външното пространство на дома. Изборът на подходящи материали за него е от съществено значение, за да може да се осигури комфорт, дълготрайност и естетически външен вид.

Едни от най-популярните материали за градинско обзавеждане са дърво, метал, ратан и пластмаса. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци, които трябва да се вземат предвид при избора.

Предимствата на различните материали


Изборът на материал зависи от личните Ви предпочитания, от бюджета, както и от специфичните нужди на всяка градина, двор или тераса. В долните редове ще Ви представим основните предимства на различните възможности:

  • Дърво – естествен материал, който придава естетика и топлина на всяко пространство. Текстурата и цветовете му се вписват перфектно в природната обстановка. Дървените мебели се характеризират с изключителна устойчивост на атмосферни влияния, ако дървесината е обработена правилно и се полагат редовни грижи.
  • Метал – металното обзавеждане е изключително здраво и устойчиво на натоварване. Металът придава елегантен и съвременен вид. Лесно се поддържа, като почистването му може да стане само с мокра кърпа.
  • Пластмаса – лек материал, който прави мебелите лесни за транспортиране, пренасяне и съхранение. Качествената пластмаса може да бъде устойчива на влага и UV лъчи, което предотвратява нейното напукване и избледняване. Поддържа се лесно, като се почиства само с вода и сапун и не изисква специална поддръжка.
  • Ратан – бива два вида – естествен и синтетичен. Придава уютен и топъл вид на външните пространства, като е подходящ за всякакви дизайни. Градинските мебели от ратан са леки и лесни за преместване. Благодарение на гъвкавостта на материала, ратановите маси и столове са комфортни и много удобни.

Предимства на различните материали за градински мебели 

Кой материал е най-подходящ спрямо нуждите ни

 

Изборът на най-подходящ материал за градинските мебели зависи напълно от Вашите специфични нужди и предпочитания. За всички, които търсят естествена красота и класически вид, дървото е перфектен избор. Дървеният материал придава красота в двора, но изисква специфични грижи като лакиране и защита от влага, за да се запази в отлично състояние.

Металът е перфектен за тези, които търсят здравина, устойчивост и модерна визия. Той е изключително стабилен, придава стилен външен вид и дълготрайност, но е доста по-тежък и скъп от останалите.

Ако за Вас лекотата и лесната поддръжка са приоритет, то тогава изберете градински мебели от пластмаса. Те се характеризират с лесна поддръжка, лесно се местят и могат да бъдат устойчиви на слънце, дъжд и минусови температури.

Градинското обзавеждане от ратан носи усещане за връзка и хармония с природата. То придава топъл и уютен вид на Вашата градина и е изключително удобно. Недостатъкът, който крие, обаче, е това, че трябва да се третира по правилен начин, тъй като е податливо на атмосферни влияния. Препоръчително е да се прибира на закрито по време на неблагоприятни метеорологични условия.

Как да изберем най-подходящия материал за градински мебели

 

Как да поддържаме различните градински мебели


Правилната поддръжка на градинските мебели в двора е от съществено значение за техния дълъг живот и красив външен вид. В зависимост от материала, те изискват специфична грижа:

  • Дървени  – изискват редовно почистване със сапун и вода, за да се премахнат натрупаните замърсявания. Градинското обзавеждане от дърво трябва периодично да се лакира или импрегнира, за да се предпази от влага, слънце и неблагоприятни атмосферни условия. През зимата е препоръчително да се съхранява на закрито или поне да е покрито с водоустойчиви покривала.
  • Метални  – те са устойчиви, но все пак изискват грижа. Редовното почистване с кърпа и вода предотвратява натрупването на ръжда. Ако все пак забележите ръжда, почистете я със специална шкурка и нанесете спрей или боя, които са антикорозионни.
  • Пластмасови – характеризират се с лесна поддръжка, като е напълно достатъчно да се почистват с вода, сапун и мека кърпа или гъба. За да предотвратите избледняване от слънцето, съхранявайте мебелите на сянка или използвайте защитни покривала.
  • Ратанови – изискват деликатна грижа, почистват се с мека четка и вода. Не оставяйте мебелите от ратан на пряка слънчева светлина или дъжд. Препоръчително е да използвате покривала и да ги съхранявате на закрито през студените месеци.

Редовната и правилна поддръжка на градинските мебели не само удължава техния живот, но запазва и тяхната функционалност и добър външен вид. Още идеи и съвети за Вашата градина може да намерите в блога на нашия онлайн магазин ТеМакс.

 

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от