Доставяме до 3 работни дни

Включете се в нашата Лоялна програма

Поръчай и вземи от магазин. Виж повече

Идеи за огради на дворове - как да направим правилния избор

Оградата освен, че е важен елемент от архитектурния дизайн, играе ролята на лицето на всеки двор. Тя е първото нещо, което забелязваме. Всеки сам трябва да реши дали тя ще позволява да има изглед към двора или да скрива всичко от чуждите погледи. Предлагат се най-различни идеи за огради, които съчетават красота и функционалност.

Класически дървени огради

Дървените прегради за къща са класическа идея, защото са естествен продукт и имат нужната здравина. Съчетани с нужните елементи, придава усещането за близост до природата. Могат да се използват както за декорация, така й за предпазване на двора. Нужно е правилна грижа за дървото, за да издържи дълги години. Дървесината може да се лакира в различни цветове, като така се комбинира с всякакъв дизайн на двора. Плетените бамбукови и тръстикови огради са друга идея, която ще предаде стил към двора. Може да се ползват за ограждане на цветни лехи. Дървените преграждения са класическа идея и лесно се комбинират с екстериора на всеки дом.

Класическа дървена ограда за двора на дома

Метални

Оградите, изработени от метал са най-устойчивите и дълготрайни конструкции. Изработени са от различни метали като стомана, желязо, алуминий и други и се съчетават добре с различни декоративни елементи. Кованото желязо е красив и изискан вариант, който има възможност да бъде изработен по индивидуален вкус и желание. Металните мрежи са лесни за монтаж и сравнително евтини, а най предпочитани са металните пана, като се изработват в различни цветове. Алуминиевите профили са леки и здрави. Тези с ламелните профили предлагат широка гама от дизайни, които мога да имитират естествени материали. Като цяло, металните прегради са сигурни, много здрави и издръжливи.

Живи огради и растителни решения

Живият плет е страхотно решение, с което ще предадем на градината завършен вид. Освен, че ще предаде неповторима красота, растенията ще играят ролята на стена от зеленина и ще предпазват от вятър и шум. Минусът на тази идея е, че резултатът ще се види след време, защото растенията трябва да пораснат до нужната височина. Има голямо разнообразие от растения, които са подходящи за целта. Те ще имат нужда от постоянна грижа, за да се постигне желаният ефект. Ако засадим цъфтящ жив плет, ще имаме освен усамотение и красиво цветно допълнение към целия външен вид на къщата. 

Жива ограда за градината

Комбинирани и хибридни огради

Ето няколко идеи за съчетаване на различни видове огради:

  • Дървена ограда с метални елементи - дървените панели могат да бъдат комбинирани с метални колове или орнаменти от ковано желязо, като по този начин ще се придаде елегантност и здравина.
  • Метална ограда с каменна основа - металните решетки могат да се комбинират с масивна каменна основа, което ще придаде допълнителна стабилност и модерен външен вид.
  • Жива ограда с декоративна метална - живият плет може чудесно да се съчетае с метална ограда.
  • Каменна стена с дървени стени - каменните стени са изключително здрави и съчетани с масивни дървени врати придават традиционен и уютен вид на градината.

Комбинирането на различни елементи и материали е креативна идея за динамичен визуален ефект на оградата.

Съвети за избор на ограда

Важно е да се съобразим с архитектурата, стила и функционалността на къщата при избора на ограждения на градината. Няма универсална идея за всички къщи. Всеки трябва сам да избере стила и функционалността, като е нужно да се съобрази и здравината, за да държи животни и недоброжелатели извън собствеността ни.

Функционалност и стил

Хармонизирането на стила на цялото външно пространство е важно за екстериора на дома ни. Стила и функционалността трябва да вървят ръка за ръка. Успешният избор на вида и дизайна на вашата ограда не само ще подчертае стила на дома ви, но ще отрази и вашия добър вкус. Достатъчно е да включите въображението си към процеса на избор и ще получите авторски дизайн.

Поддръжка и дълготрайност

Рутинната поддръжка на градинските прегради е от ключова важност за здравината и дълготрайността й. Според материала, дървените огради и живият плет са тези, които изискват най-много грижи. Дървото изисква боядисване и обработка, а живият плет почистване, поливане и изрязване. Металът трябва да се обработва против влага и корозия, а каменните и тухлените зидове трябва да се почистват редовно.

Какъвто и избор да направим когато става дума за нашия двор, винаги трябва да се съобразим със собствения си вкус. Има широка гама от идеи за ограда на нашия двор, като те са разнообразни откъм дизайн и функционалност. Качествени решения за ограждението на Вашия двор може да намерите в онлайн магазин ТеМакс.

 

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от