Доставяме до 3 работни дни

Включете се в нашата Лоялна програма

Поръчай и вземи от магазин. Виж повече

Ламиниран паркет върху дюшеме - може ли да се сложи

Ламинираният паркет е чудесен за обзавеждане на жилище. По принцип няма значение върху какъв под се поставя ламината стига да е равно и да не поддава. Ламинатът се поставя в помещения с климатично стабилна среда, като се избягват крайните температурни амплитуди и прекомерната влажност.

Той ще издържи в зависимост от натоварването, на което е подложен и грижите за него. Най-важното е основата да се подготви правилно и да се спазват стриктно правилата и последователността на стъпките за поставяне. Така ще издържи дълго време без да се налага подмяна.

Възможно ли е слагане на ламиниран паркет върху дюшеме? 

Ламинираният паркет е чудесен за обзавеждане на жилище. Старото дюшеме губи с времето красотата си и може да не изглежда вече добре. Когато не е възможно да се ремонтира или изцикли старият дъсчен под или просто искаме нещо ново, добро решение е да наредим ламиниран паркет върху дюшемето.

Дюшемето ще даде допълнителна естествена топлоизолация и звукоизолация. Според състоянието му, дали има кривини по повърхността, дали има скърцащи греди, е възможно да се постави ламиниран паркет върху него. За целта не трябва да има твърде големи разлики в нивото на дъските и да няма изгнили дъски, защото ще поддадат.

Може ли да се сложи ламиниран паркет върху дюшеме?

Подготовка на старо дюшеме

Трябва да проверим старите дъски на дюшемето за:

  • следи от мухъл;
  • наличие на насекоми;
  • повреди и пукнатини;
  • неравности;
  • по-голяма влажност;
  • разхлабени места и части.

Много внимателно се проверят старите дъски за следи от мухъл или наличие на насекоми. Другото, за което трябва да проверим е за повреди, пукнатини и подутини. Влажността на дървесината не трябва да надвишава 10%. Другото, което е важно е да се провери повърхността за неравности по-големи от 4 мм. Ако има такива се обработват и изравняват. Ако има разхлабени места и части, трябва да се забият и застопорят. Дъските се закрепват добре за основата и по между си, за да станат едно цяло. 

Как се слага ламинат върху дюшеме

Важен въпрос е “Колко милиметра ламинат трябва да поставя?”. В зависимост от нивото на натоварване и в коя стая ще се поставя новата настилка има различни видове класове спрямо дебелината и здравината на ламината. Много е важно да се купят всички компоненти на ламината наведнъж, за да се избягва разминаване в нюансите. Нужно е също да се купи и резерв от компонентите за всеки случай.

Нужно е време за климатизация на ламинирания паркет преди поставянето, за това се поставя в стая на температура от 20 градуса за около ден. Поставянето на новия под се прави под ъгъл от деветдесет градуса спрямо съществуващия под. За да се избегне деформация на настилката е нужно да се остави разстояние от 1 см от стената. Така при повишаване на температурата и влажността, ще се остави достатъчно разстояние за разширяване на настилката.

Изравняване на дюшеме

Спецификацията на полагане на ламинат върху дървена основа е свързана с подвижността на дъските. Нивелирането е от ключово значение за правилния монтаж на новите ламели. Дъските трябва да бъдат здраво закрепени, така че при ходене да не издават звук и да вибрират. Големите разлики могат да се отстранят с саморазливни смеси и фугиране. Малките неравности се шкурят или циклят. Важно е да няма лак, който прави повърхността хлъзгава и трудна за прилепване.

Изравняване на дюшеме

Подложка за неравен под 

При монтажа на ламинат е задължително да се постави изолационна подложка за изравняване на пода. Може да се поставят и други изолиращи материали като OSB подложка или дебела подложка за ламинат, когато основата е твърде деформирана. OSB плоскостите са изработени от дървесни частици и смола. Нужно е да има достатъчна вентилация в пространството между елементите. 

След поставянето на ламинирания паркет е необходимо да полагаме нужните грижи за предпазване на подовата настилка от външни влияния. Нужно е грижливо и редовно почистване, като се избягват абразивни препарати. Не трябва да се оставя ламината твърде влажен за дълго време. Добре е на мебелите в стаята да се сложат подложки против надраскване. Поставянето на ламиниран паркет върху дюшеме има своите предизвикателства, но като цяло е добър вариант за освежаване на стария под.

За още идеи и съвети четете в блога на онлайн магазин ТеМакс.

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от