Доставяме до 3 работни дни

Включете се в нашата Лоялна програма

Поръчай и вземи от магазин. Виж повече

Как да подготвим басейна за лятото

Лятото е сезон за релакс и забавления, и разбира се за охлаждане в басейна. Докато се забавляваме с плуването, може лесно да забравим най-важното – поддръжката на нашия басейн през лятото. Кристално чистата вода прави плуването приятно, но и безопасно за здравето.

Най-важните неща, които трябва да направите, за да подготвите басейна за лятото е да огледате всички негови компоненти - дали са здрави и годни за употреба, след това трябва да преминете към детайлно почистване на басейна, както и на всички негови аксесоари.

Премахване на компонентите и покривалото

В началото на лятото е нужно да направим откриване на басейна. Необходимо е да направим подготовка за почистване от замърсявания. Ако басейнът е с покривало, трябва да го отстраним. След това започваме подготовката стъпка по стъпка:

  1. Задължително е да проверим дали съоръжението има нужда от ремонт, като проверяваме всички компоненти.
  2. Махаме насъбралите се листа и нечистотии, които са се натрупали върху покривалото през зимата. За целта може да ползваме кепче. После внимателно отстраняваме покривалото, измиваме го и го оставяме да изсъхне на подходящо място. След това го прибираме в сухо помещение.
  3. Изваждаме флотадорите и ги почистваме, след това ги прибираме в сухо помещение. Ако басейнът е със скимери се изваждат и кръглите флотадори.
  4. Ако сме затапили нагревателните дюзи, ги отваряме.
  5. Почистваме филтрите с пароструйка.
  6. Монтираме демонтираното оборудване във филтърното помещение, като не забравяме да сложим гумените уплътнения и пробките на филтъра и помпата.
  7. Преглеждаме електрическото табло за влага.
  8. Проверяваме внимателно положението „отворено“ и „затворено“ на всички спирателни кранове. Поставяме шестпътния винтил в позиция „Филтрация“. Пълним пред филтъра на циркулационната помпа с вода. Пускаме филтърната система.
  9. Докато пускаме филтрацията внимателно следим показанията на манометъра. Ако налягането се повиши твърде бързо означава, че някой кран е затворен. След като го отворим, се прави обратна промивка на филтъра.

Подготовка на басейна за лятото

Старателно почистване

Почистването и подготовката на басейна за лятото е важно за правилното му функциониране. За да сме спокойни през лятото трябва да спазим няколко стъпки:

Ако има преливници, махаме решетката и я измиваме. Поставяме в преливния уред, подходящ препарат. Източваме течността от компенсаторния съд и го измиваме с препарат. Почистваме и скимерите внимателно. Поставяме кошничките и на предфилтъра. Трябва да направим оглед за пукнатини или нарушение на хидроизолацията.

Ако растежът на водорасли е започнал прилагаме препарат за шоково третиране с препарати за басейн , за да премахнем алгите и да спрем образуването на бактерии.

Почистваме вътрешните стени с четка или вакуумна подочистачка. Внимателно почистваме всички ъгли и тесни места, които вакумът не може да стигне.

Почистване и пълнене на вода

Доливаме вода за да възстановим загубите и достигане на работно ниво. След това трябва да следим нивото за евентуални течове. Пускаме филтрацията и оглеждаме машинното помещение за течове.

  • Ако са попаднали едри отпадъци се почистват с кепче. Важно е препаратите да се ползват в точна последователност за да има резултат и да има балансиран химичен състав.
  • Първо проверяваме PH и го въвеждаме в норма 7,2 – 7,6 с pH+ или pH- коректор . 
  • След 4 часа слагаме скимера или компесатора, бърз хлор, СТХ 200 за шоково хлориране в съотношение 15 гр. на куб.м. Оставяме басейна да работи 6 часа.
  • Сипваме алгицид, СТХ 60 – 2 л на 100 куб. м. и оставяме помпата да работи непрекъснато 48 часа. Следим монометъра и ако налягането се повиши правим промивка.
  • Ако налягането остане в норми обратната промивка се прави след 24 часа. Измиваме филтъра и следим избистрянето на водата. Ако след 48 часа все още е леко бяла е необходимо да добавим коагулант, СТХ 41 – 0,2 л на 100 куб. м.
  • Проверяваме нивата на PH и хлор и при необходимост коригираме. Слагаме помпата да роботи на автоматичен режим.
  • След обработката на водата може да монтираме стълби, парапети, като не забравяме да смажем техните винтове. Това ще ги предпази от корозия през лятото.

Старателно почистване на водата в басейна

Така вече можем да се насладим на летните лъчи и забавления в нашия двор. Трябва да знаем, че е важно да поддържаме басейна чист през цялото лято. Пазаруването на продукти за поддръжка на вашият басейн може да бъде объркващо, но с Темакс не е нужно да се тревожите. Предлагаме широка гама от висококачествени препарати и артикули на конкурентни цени. Темакс е правилния избор за едно спокойно лято.

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от