Доставяме до 3 работни дни

Включете се в нашата Лоялна програма

Поръчай и вземи от магазин. Виж повече

Подготовка за есента – какво трябва да направим за дома си

С настъпването на есента идва и времето, в което трябва да се погрижим за дома си, за да осигурим достатъчно комфорт и безопасност през студените месеци. В тази статия ще Ви дадем няколко полезни съвета, които ще Ви помогнат да подготвите дома за есента и за променящите се климатични условия.

Проверка на отоплителната система

Преди настъпването на есента, една от най-важните задачи е да направите профилактика на отоплителната система и да се уверите, че тя работи безпроблемно. За целта включете системата за отопление и внимателно наблюдавайте дали функционира правилно. Ако установите, че тя не загрява равномерно или се чуват странни звуци, се свържете със специалист, който да установи и реши проблема.

Уплътняване на прозорците и вратите

С есента идват и студените ветрове, които се промъкват през всяка пролука в дома. За да предотвратите загубата на топлина, както и да намалите разходите за отопление, трябва да проверите вратите и прозорците за пролуки. Ако установите наличието на такива ги уплътнете, с помощта на изолационни ленти или гумени уплътнения. По този начин ще задържите топлината в дома Ви.

Как да подготвим дома си за есента?

Почистване на улуци и водосточни тръби

През есента листата на дърветата започват да падат и често се случва да запушат водосточните тръби и улуците. Запушените тръби и улуци могат да доведат до събиране на голямо количество вода по покрива и около основите на дома, което от своя страна, може да причини големи щети. Регулярното почистване на дъждовната система е важна задача, която ще Ви спести неприятности и средства за ремонт.

Подготовка на градината

С настъпването на по-хладните месеци идват и допълнителните грижи за градината и двора. Почистете изсъхналата трева и плевелите, наторете с подходящите торове растенията, за да ги подхраните преди настъпването на зимата. Защитете насажденията си от слана, като ги покриете със специални покривала. Есента е подходящ сезон да се погрижите за парниците и оранжериите, като при необходимост, смените покривалата и ремонтирате конструкциите. Ако имате декоративни храсти и жив плет, сега е моментът за последно за годината оформяне и подрязване. Не забравяйте, че наближава и прибиране на есенната реколта, което означава, че трябва да си набавите и подходящите градински инструменти.

Подготовка на градината за есента

Проверка на покрива

Преди да започнат обилните дъждове и впоследствие снеговалежи, задължително трябва да направите проверка на покрива на Вашата къща. Проверете за наличието на пукнатини, разместени, счупени или липсващи керемиди, както и за други признаци на износване. Ако забележите проблем, се консултирайте с професионалист по ремонт на покриви, за да предотвратите по-големи щети.

Подготовка на камината

Ако имате камина или печка на дърва в дома Ви, есента е идеалното време, в което да ги подготвите за предстоящите студове. Качественото почистване на комина и кюнците е задължителна задача, за да избегнете опасностите от пожари или натрупването на дим. Ако камината Ви е с водна риза, проверете дали тя работи правилно, може да запалите камината, за да се уверите, че радиаторите се затоплят равномерно и няма излишен въздух по тръбите. В случай, че забележите някаква неизправност, се свържете със специалист, който да отстрани проблема.

Подготовката на дома за есента изисква време и усилия, но посочените по-горе стъпки ще Ви помогнат по-лесно да осигурите комфорт и безопасност. С правилната поддръжка на отоплителната система, изолацията, покрива и градината, ще може да посрещнете студените месеци без притеснения. За още идеи и съвети за Вашия дом, следете блога на онлайн магазин ТеМакс.

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от