Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Начини за поставяне на мокет и балатум

Балатумът и мокета са две различни настилки, които си приличат по метода на монтаж. Според избора ви на настилка и най-вече приложението на помещението, можете да избирате начина им на полагане върху пода.

Положителното е, че техниките са прости и няма да ви затруднят, а и не са ви необходими кой знае какви допълнителни инструменти.

Начините, по които можете да поставите мокет и балатум, са три. Първите два са характерни и за двете настилки, а последният само за мокета. Ще ги обединим в едно, тъй като стъпките са идентични.

Свободно полагане

Стъпка 1: Почистете добре пода и разгънете мокета или балатума върху него.

Стъпка 2: Ако са ви нужни повече от една дължина, изрежете нужните парчета (по свързващите кантове). За прецизно изрязване, използвайте стоманена шина за водач и остро макетно ножче. За свързването на двете дължини, използвайте монтажна лента. 

Стъпка 3: Оставете необходимите дължини, които вече сте изрязали, да се климатизират за около половин-един ден. За балатума е необходима минимална температура в помещението от 18 градуса. 

Стъпка 4: Сега е ред на цялостно полагане на настилката изцяло в помещението. За целта издърпайте внимателно мокета или балатума, така, че да е плътно до ръбовете на стените. След това изрежете стърчащите части, използвайки отново макетното ножче. Натиснете плътно, за да се сигурни, че са добре прилепнали навсякъде. 

Стъпка 5: Въпреки че посоченият метод е за свободно полагане, при инсталирането на балатум, за изолиране на прехода от проникване на вода - използвайте лепило за PVC. 

Полагане на мокет

Цялостно залепване

Тук е особено важно да следвате инструкциите за лепене, които са описани на лепилото. Изберете лепило, което е предназначено за лепене на мокет или балатум, според избора ви на настилка. Ето какви са стъпките:

Стъпка 1: Отворете лепилото и нанесете равномерен слой върху основата, като покриете абсолютно цялата площ. Използвайте назъбена маламашка.

Стъпка 2: Изчакайте малко и поставете парчетата върху лепилото. 

Стъпка 3: При необходимост от леко разместване, за да се получи добро уплътняване от всеки край, трябва да действате бързо. Съединете добре парчетата, без наличието на фуги между тях..

Стъпка 4: Отново проверете дали мокетът или балатумът е фиксиран добре. Отрежете излишното. 

Полагане на балатум

Полагане на мокет с мрежа против хлъзгане

Този метод е характерен само за мокета и е почти същия, като цялостно залепване. Тук обаче има едно допълнително предимство - настилката не се фиксира трайно върху пода може да се премести на друго място при желание.

Стъпка 1: Тук се включва допълнителен елемент - мрежа против хлъзгане. Разтелете я върху цялата площ. 

Стъпка 2: Притиснете я плътно към пода с помощта на мека четка. Поставете мокета. Отрежете съответния размер на мокета в по-груби размери, а след това го прегънете по средата. Положете го върху мрежата на половина, а после го разгънете и притиснете добре, за да се фиксира. Повторете същото и с другата страна. 

Заключение

Следвайте стъпките, които ви посочихме, както и инструкциите за употреба на лепилото (при лепене), и със сигурност ще успеете да положите желаната настилка. Съобразете приложението на помещението и се заемете за работа. Успех!

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от