Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Как да изберем правилното моторно масло за нашата кола?

Изборът на моторно масло може да е доста трудна задача, имайки предвид различните видове, които се предлагат. Вижте какво е необходимо да знаете за автомобила си, за да пристъпите към правилната покупка. 

Видове моторни масла

Видовете моторни масла се класифицират по следния начин:

 

    • Обикновено (конвенционални) масла - те са евтини и са по-често срещани при новите автомобили. С повечето видове автомобилът може да издържи около 5000-7000 км. Специалистите препоръчват да заложите на 5W-20 или 5W-30 за ниски температури или 10W-30 при по-високи. Обикновените масла се характеризират с съдържание на подобрители на триенето, почистващи частици, модификатори на вискозитета, антикорозионни инхибитори, добавки против разпенване и др. 
  • Полусинтетични (смесени) масла - те са комбинация от обикновено и синтетично масло. Съдържат подобрители, които имат за цел по-добра производителност на двигателя. Плюсът им, че цената им е в пъти по-ниска от изцяло синтетичните масла, но притежават стъщите свойства.
    • Синтетични масла - те са предназначени за двигатели с по-високи гранични обороти, които теглят по-високи товари и за по-високи температури. Синтетичните масла са най-подходящи за високопроизводителните превозни средства.
  • Моторни масла за износени двигатели - голяма част от износените двигатели имат проблеми с движещите се вътре части. Тези масла са специално проектирани за тях, като всичко това е взето предвид. В тях са включени различни добавки, които целят да подобрят работата на тези двигатели. 

Моторно масло

Предимства на моторните масла

  • Помагат на двигателя да работи оптимално - качественото моторно масло има задачата да охлажда, почиства и смазва движещите се части в двигателя.
  • При екстремни температури (прекалено високи или ниски) моторното масло допринася за ефективна цялостна работа на двигателя.
  • Синтетичното масло е с много добри характеристики, което не налага често доливане или смяна на масло.
  • Последното предимство на доброто масло е, че може да допринесе за по-нисък разход на гориво. 

Как да намерим правилното моторно масло за нашия автомобил?

Има няколко важни въпроса, които трябва да си зададете при избор на моторно масло, а те са:

Какъв вид масло сте използвали до този момент? Ако автомобилът ви работи добре, по-добре не сменяйте други марки.

Какъв вид моторно масло препоръчва ръководството на вашия автомобил? Това винаги е добър вариант за избягване на грешки. Ако управлявате гаранционен автомобил, трябва да бъдете изключително внимателни към изискванията за маслото, които са описани в ръководството.

Наблюдават ли се резки температурни промени в района, в който живеете? Ако живеете на място, където преобладава сравнително студен климат, цифрата на маслото преди “W” ще ви подскаже на какво да заложите. Колкото по-ниска е тя, толкова по-добре работи маслото в студено време. 

Колко износен е двигателят на вашето превозно средство? Ако до момента автомобилът е работил с моторно масло с 30-40 единични тежести, то вече не е достатъчно да смазва износените части на двигателя. Заложете на по-тежко масло.

Колко годишна е вашата кола? Старите превозни средства, които са работили с еднотегловно масло през по-голямата част от живота си, са натрупали доста утайки поради липсата на пречистващи препарат в себе си. Помислете в тази насока.

Правилното моторно масло за нашата кола

Какво е вискозитет?

Вискозитетът има пряка връзка с устойчивостта на течността. Оценката на моторното масло се дава именно по този критерий. От негова гледна точка се предлагат два вида моторни масла:

  • моторни масла с много вискозитет
  • моторни масла с един вискозитет

Превозните средства са проектирани да работят с масло с много вискозитет. 

Един двигател не може да работи без нужното количество масло, а подходящият избор само ще удължи живота на тази важна част. Затова, разглеждайки различните видове и вземайки предвид важните въпроси, които посочихме, всеки шофьор разполага с добро ръководство при избор на моторно масло. 

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от