Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Предимства и недостатъци на проточните бойлери

Колебаете се между обикновен или проточен бойлер за вашия дом? Проточните бойлери се характеризират с много предимства, удобни са и намират широко приложение. Вижте какви видове се предлагат и кога е икономически изгодно да заложите на тях.

Видове проточни бойлери

Има два вида проточни бойлери, според приложението им:

  • Проточни бойлери за кухня - те са изключително компактни, а нагревателите им са във вид на по-голям смесител или бойлер в миниатюрни размери. Позволяват бързо почитане на топла вода, без да включвате предварително бойлер.
  • Проточни бойлери за баня - те са стоящи и са с висока мощност, за да успеят да затоплят водата до нужните градуси.

Предимства и недостатъци на проточните бойлери

Характеризират се с няколко важни особености, откъдето произлизат техните положителни и негативни страни:

Предимства

  • Голяма мощност - до 3-4 kW за тези, които са предназначени за кухненските помещения, и до 6-8 kW за баня. Това означава и по-високи разходи за ток. Нагревателят обаче се включва единствено, когато има консумация на топла вода. През останалото време не черпи електроенергия, което го прави сравнително икономично решение.
  • Проточните бойлери загряват водата на момента, което на практика означава, че разполагате непрекъснато с топла вода.

Недостатъци

  • В случай, че електричеството спре - топлата вода ще бъде прекъсната. Това е едно от неудобствата от употребата на компактния уред.
  • Като още един недостатък може да се посочи, че един проточен бойлер захранва един-единствен консуматор. На колкото места ви е необходима топла вода, толкова бойлери трябва да закупите.
  • Ограничени възможности за загряване на водата - колкото по-силна струя пуснете, толкова по-хладка ще е водата

Кога е икономически изгодно да се използва проточен бойлер?

Този вид бойлери са най-подходящи за места, където не се консумира толкова често топла вода - например вили или къщи за гости. В такива случаи, монтирането на бойлер не е оправдана инвестиция.

Второ, подходящо приложение, намира за мивки, където е необходимо бързо загряване на водата. Избягва се момента на източване на студената вода и се спестяват битови сметки.

Третото ни предложение е за места, където се нуждаете многократно от топла вода, но не за миене на много посуда или непрекъснато къпане.

Има и една важна особеност, която не оставя избор на потребителите - при липса на прекарани тръби за топла вода. Тогава проточните бойлери са единственото решение.

В заключение, бихме желали да обърнем внимание на монтажа. Проточните бойлери имат още едно изискване - специален кабел с широко сечение на жилото. Необходим е, за да може да понесе нужното натоварване. Надяваме сме да сте придобили представа за основните предимства, минуси и приложение на проточните бойлери. Пожелаваме ви успех с пазаруването и инсталирането им.

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от