Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Приложение и предимства на дървената ламперия

В процеса на подготовка на дадено помещение, независимо дали се нанасяте за първи път, или желаете да му направите ремонт, трябва да следвате няколко важни стъпки. Изборът на материали за стените, пода и тавана са ключови моменти. Ако желаете да се любувате на красива ламперия, вероятно имате известни колебания относно крайното решение. Затова ще ви запознаем с един от най-добрите варианти - дървената ламперия.

Приложение на дървената ламперия

Дървената ламперия е възможно най-естественият материал, който бихте могли да монтирате в дома си. Ще се чувствате непрекъснато като в борова гора, с усещане за близък допир с природата и нейните чудодейни творения. Дървената ламперия, конкретно, е подходяща за оформяне на външни вътрешни пространства.

Разновидностите на лампериите зависят от типа дървесина и шарките по нея. Срещат се изработки от бор, тик, червен канадски кедър, лиственица и други. Последният вариант е най-добър от гледна точка на съотношение цена-качество.

Архитектурата и всички дизайнери разчитат на дървото за създаването на един прекрасен декор в:

  • сауни - използват се несмослисти дървета
  • изработката на мебели
  • инсталирането на подови покрития, включително декинг
  • дъски за тераси
  • обшивки, облицовки
  • за фасади на сгради и т.н.

Предимства на дървената ламперия

Дървената ламперия се характеризира със следните предимства:

  • добри изолационни свойства
  • перфектен външен вид
  • звукоизолация
  • екологично чист материал, който не вреди на човек
  • специалната обработка на дървената ламперия осигурява добра абсорбация на влагата от въздуха, не допуска изсушаване и допринася за балансиран климат в помещението

Поставяне и редене на дървените ламперии

Дървените ламперии са различни, което означава, че изискват различен монтаж. Преди да преминете към тази стъпка обаче, ви препоръчваме да се консултирате със специалисти - относно вида, според специфичните условия на експлоатация. Също така, по-надеждно би било инсталирането да се извърши от хора с опит. По този начин ще си гарантирате максимално дълъг живот и красив вид на дървената ламперия.

Инсталирането на дървената ламперия преминава през следните стъпки:

  • Подготовка на дървената скара - тя представлява дървена рамка, която се състои от дървени летви. Те са хоризонтално и успоредно фиксирани към стената с дюбел пирони. Горната летва от рамката трябва да се монтира близо до тавана, а долната - близо до пода.
  • Редене и монтаж на ламперията - първо, измерете още веднъж размерите. Повечето летви са изключително лесни за монтаж - продават се със странични нарези, които се “защипват” една в друга. Изключение правят по-широките плоскости, между които се оформя фуга. Накрая, след като сте се справили с реденето на дървените летви, трябва да ги заковете към скарата с правилния размер пирони.
  • Довършителни дейности - монтаж на первазите, които имат завършващ акцент и цел да захванат летвите още по-здраво. Може да използвате готови продукти или лайсни с необходимия профил.

Както стана ясно, дървената ламперия намира приложение в интериора и екстериора. Освен редицата предимства на материала, начело с изключително привлекателния външен вид и уют, който създава, имайте предвид и правилната поддръжка. Веднъж годишно, дървената ламперия се нуждае от импрегниране. Процесът е малко по-сложен, но пък усилията си заслужават.

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от