Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Проблеми при монтаж на плочки с големи размери

Изобилието от плочки е чудесна възможност за тези, на които предстои обзавеждане на нов имот, както и за проектите на интериорните дизайнери, но не и за майсторите, които трябва да ги монтират. Някои размери плочки се явяват сериозна трудност и тяхното инсталиране може да ви струва по-скъпо, тъй като е необходимо по-различно оборудване, лепила и правилна техника. Ако се чудите какво се има предвид под широкоформатни плочки, то размерът им започва от 400х400 мм и достигат до около 1000х2000 мм.

Особености и проблеми на широкоформатните облицовки и плочите с голям размер

Този вид плочки набира все по-широка популярност и тяхното приложение се наблюдава както в частни, така и в обществени помещения. Повече се полагат на пода, но се среща и в облицоването на стени.

Ако все пак сте се спрели на този вид плочки, трябва да съобразите няколко важни момента, както и евентуални рискове, за се направи правилно, ефективно полагане и последваща дългосрочна експлоатация.

Ето на какво ще наблегнем:

Първо, спазвайте изискванията за лепенето- има инструкции за употреба на опаковката на лепилото. Особено ако става въпроса за нестабилни и неравни основи. Проблемите, които биха могли да доведат до деформации или разместване на основата, са свиване на замазките след изсъхване, температурни разлики, слягане на почвата около конструкцията и други.

Друга важна особеност при големите плочки е, че броят на фугите намалява. Тук като проблем се явява, че колкото по-големи по размер са плочките, толкова по-сериозни напрежения въздействат. Дължи се на това, че материалът е нееластичен и не следва основата при нейното движение. По този начин възниква риск от деформация, отлепване или счупване на плочите с големи размери.

Допълнителни фактори, които оказват влияние за предизвикване на деформации в основата под облицовката, са:

  • влажност на въздуха
  • промяна в температурата
  • трафик и натовареност на помещението, в което се поставят плочите и други.

Какво лепило да изберем за монтиране на плочки с големи размери?

Поради особеностите на плочките, лепилото също е малко по-различно по свойства. Най-добрите лепила за широкоформатни облицовки и плочи с големи размери, гранитогрес трябва да отговарят на следните критерии:

  • Здравина на образуваната връзка
  • Еластичност на лепилния слой
  • Намалено плъзгане
  • Поставяне на дебели и тънки слоеве
  • Издръжливост при различни атмосферни условия

Съветваме ви да не пестите средства за лепилото, тъй като това може да доведе до сериозни проблеми след монтажа. Плочите като цяло не са евтини, така че се опитвайте да ги запазите максимално дълъг период на употреба.

Заключение

Рискове крият - както малкоформатните, така и големите плочки. Под влиянието на комплекса от всички изложени агресори обаче, широкообхватните плочи се деформират много по-лесно. Липсата на повече фуги също има значение. Затова, спазвайте стриктно всички изисквания по отношение на избора на лепило и техниката му на нанасяне, и изберете надежден майстор за полагането на облицовката.

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от