Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Разлики между балатум, LVT и PVC настилките

Изборът на подова настилка става все по-труден за потребителите. Предлагат се в огромно разнообразие, някои от които си приличат твърде много по характеристики, имат сходни предимства - объркването става все по-голямо. Ще ви представим някои от надеждните и бюджетни настилки, които намират богато приложение и се срещат в изобилие от модели и цветове. Това са балатум, LVT и PVC настилките.

Разлики между балатум, LVT и PVC настилките

Материал на изработка

Често трите вида настилки се бъркат от потребителите, но те се разграничават по качества и структура:

  • Балатумът е вид полимерна подова настилка. Може да съдържа или не текстилна основа, която има функции за омекотяване и изолиране. Балатумът е мека настилка.
  • PVC настилките съдържат полимери и полиуретан, което ги прави по-устойчиви от балатума.
  • За направата на LVT винилови подове се използва основно поливинилхлорид. Този вид настилки са с многослоен състав - базов слой, който е подсилен, слой на декора на ламелите, предпазващ слой от избледняване и накрая защитен слой.

Устойчивост

Балатумите са проектирани да бъдат устойчиви на влажност и да издържат на различни търкания. При по-ниското качество може да забележите изтриване, но по-скъпите се деформират трудно и са с дълъг експлоатационен период.

Цветните и разнообразни PVC плочки бяха силно предпочитани и широко използвани до момента, в който не се появиха по-устойчивите LVT. Той е най-издръжливият на износване материал. Голям недостатък на PVC плочките е, че избледнява в процес на използване и под влиянието на слънчевите лъчи.

Външен вид

Външният вид на трите настилки е доста сходен. Разполагат с огромно разнообразие от цветове и дизайни, но LVT и PVC са сред по-предпочитаните от клиентите. LVT се смятат за подобрение на PVC и безупречно имитират външния вид на дърво, камъни, мрамор и керамични подове.

Балатумът, по-скоро, се използва за по-евтино решение и алтернативно покритие в килери, в офисни помещения, мази или тавански помещения, сървърни помещения и други подобни. Като цяло, общото между трите настилки е, че се използват повече за обществени помещения.

Монтаж

От гледна точка на монтажа, имате право на избор. Вариантите при балатума и PVC настилките са само директно полагане (постилане върху добре почистен под) или чрез фиксиране - чрез залепване. Вторият вариант е по-надежден и по-често срещан. LVT виниловите подове могат да се закрепят и чрез клик-клак система, според модела, който сте избрали.

Цена

Цената не е маловажен фактор. Въпреки че и трите настилки са приблизително в един и същ ценови клас, балатумът е най-евтин, следван от PVC и LVT.

Заключение

Разгледаните подови настилки са колкото еднакви, толкова и различни в някои области. Свързващото между тях е сравнително приблизителната достъпна цена, добра визия и лесна поддръжка. От гледна точка на почистването, ви е необходимо малко вода и почистващ препарат. Устойчиви са на влажност и на тежест, но са с минимална шумо- и топлоизолация спрямо друг тип настилки.

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от