Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Ремонт и обновяване на банята

Предстоят ви промени в банята? Това е един от най-скъпоструващите ремонти в един дом. За повечето потребители банята е като “свещено кътче”, затова и следва да се погрижите много добре за всеки етап. Направете подробен план и подберете правилно всеки елемент - от Вик инсталации, хидроизолацията, фаянса, санитарията и мебелите за баня, както и аксесоарите. 

Ценни съвети при ремонт и обновяване на банята

Много хора си мислят, че ремонта или изграждането на санитарно помещение включва само избор на фаянс и санитария. Може би затова често заделелиният бюджет се оказва недостатъчен. Имайте предвид, че цялостен ремонт на баня варира между 3000-5000 лв.

Довършване на баня или основен ремонт на баня - има значение?

Довършителни дейности по банята

Този вариант е в пъти по-икономичен, безспорно. Строително-монтажните работи са много по-малко отколкото всеки основен ремонт, дори на най-малката по размери баня. 

 

Довършителни дейности елиминират трудоемка и скъпа работа като подмяна на ВиК инсталации, демонтаж на стара санитария, измазване и облицоване на стените, къртене на плочки и други. Разбира се, и тук ще се наложи да вложите финанси, но по-малко. Довършването на една баня означава да се постави ново огледало, шкаф или някакъв декоративен елемент в банята, да се прикачат аксесоари за хавлии, чаши, сапуни и т.н., да се поставят лунички на тавана или да се монтира окачен таван. 

 

Накратко, довършване означава постигане на перфектния завършен в банята, без налагането на значителни ремонти. 

Основен ремонт на баня

Подготвили сме последователен списък за този важен етап от живота ви, за да създадете перфектното санитарно помещение:

 

Създаване на проект

Тази стъпка не е задължителна, но силно препоръчителна, ако желаете да постигнете желания ефект. Вероятно вече имате някакъв проект в главата си, но най-добре да визуализирате всяка ваша идея на хартия. Нагледността ще е в пъти по-висока, а картинката с дизайна ще ви се изясни напълно. На този етап е моментът да правите каквито и да било промени, защото все още не сте започнали с изграждането на новата баня и не сте закупили строителните материали и допълнителните  компоненти (санитария, закачалки, държачи, мебели).

 

Най-важното от целия проект е да вземете правилно размерите и да оставите нужните разстояния между стената и тоалетната чиния, около мивката, ваната или душ-кабината и т.н. Мястото за поставяне на бойлер също е от значение, както и избора на врата и посоката на нейното отваряне. Банята и тоалетната са изключително влажни помещения, така че трябва да изберете много влагоустойчиви елементи, които няма да се деформират лесно, да ръждясат и да влошат външния вид на помещението. 

 

Най-добрият вариант е да се възползвате от възможността за създаване на “3D проекти”. Технологиите са много напрегнати, има дори много програми, с които бихте могли да се справите и сами, но за по-сигурни се доверете на специалисти. 

Демонтаж, къртене и изнасяне на боклуците

Това е една от най-неприятните стъпките към промяна на визията на банята, но е неизбежно. Всичко старо трябва да се монтира, фаянс и плочки да се разбият, да се демонтира старата ВиК инсталация. Използвайте бригади за тази цел, които ще направят всичко за кратко време и ще извозят събрания боклук. Ако във вашия случай не се налага да се къртят плочки (при липса на необходимост от смяна на тръби и мръсен канал), тогава работата ще е по-малко. 

Поставяне на нова ВиК инсталация

Дори да няма забележими течове или миризми, смяната на старата ВиК система е силно препоръчителна. Все пак и тя има определен живот и точно сега е добре да се погрижите за нейното “освежаване”. Така ще елиминирате значителни проблеми в бъдеще, защото всяка подмяна е свързана с къртене, поправка и доста средства. 

 

Полипропиленовите тръби не отделят котлен камък, не корозират и се справят много по-добре с ниското налягане на водата. Качествената заварка е ключов момент при тръбните разводки. Те представлява т.нар. “челно затваряне”, което е всъщност подгряване и омекване на повърхността на свързващите елементи. 

Много е важно да бъдат правилно избрани новите водопроводни тръби. Обикновено варират в следните размери:

  • тръби ф20
  • сифони – ф50
  • мръсен канал – ф110. 

След направата на необходимото, за да се направи качествена и нова ВиК инсталация, задължително да се изпробва. Трябва да сте уверени, че ще ви служи ефективно, преди да преминете към измазване на стените. Ако в банята ви работи квалифициран майстор, повдигнете въпроса и за смяната на вертикалните щрангове (ако все още не ви е предложил). 

Това включва топла и студена вода, както и циркулация. Най-добре би било да се комбинират със смяната на съседите, но това вече е сложна задача. Имайте предвид, че цената ще ви е по-ниска, ако се сменят тръбите на останалите съседи, в сравнение с индивидуалната подмяна. 

Ремонт и обновяване на банята

Замазване, мазилки и хидроизолация

След инсталацията се преминава към измазване на стените с варово-циментова мазилка. Хастарната мазилка е с дебелина 1-2 см. при равна зидария. Много е трудно обаче да се говори за прави стени. По-често се срещат криви, които изискват поставянето на голям пълнеж. Като допълнителна възможност за изправяне на стените е употребата на хидрофобен гипсокартон. Единственият недостатък е свързан със стесняване на помещението с около  6-7 см. от всяка стена. 

 

След измазване идва ред на циментовата замазка. Тя има функцията да скрие тръбите и да създаде добър наклон към сифоните в банята. Дебелината й може да бъде различна, като е прието да се направи наклон с нивелация от 1-1.5 см. на всеки линеен метър. 

 

Хидроизолацията е последната стъпка. Тя е силно препоръчителна за мокрото помещение. Тя има за цел да предпази стената от влагата, която би била много голям фактор за образуването на мухъл и плесен. Има възможност и от надигане или отлепване на плочите при висока влага.  

Най-доброто решение за хидроизолация е на пода и всички стени, въпреки че този вариант е най-скъп. В тази връзка, най-оптималното решение от гледна точка на цената, е поставянето на хидроизолационна лента и пастообразна сме във всички ъгли като стена-под и стена-стена. Сместа, която се използва, може да бъде еднокомпонента и двукомпонентна (суха и течна добавка). Най-ниско бюджетният вариант е хидроизолация само на ъглите в душ пространството. 

Монтаж на окачен таван

Инсталирането на окачен таван може да стане на различни етапи в процес на обновяването на банята - преди или след полагане на фаянса, или още преди измазването на стените. Този въпрос може да се изговори с майстора ви - той ще ви даде съвет за най-оптималния вариант в конкретния случай. 

 

Освен полагането му, трябва да се избере и подходящ вид окачен таван. Разновидностите му са:

  • метален (тип “Хънтър Дъглас”)
  • ламелни PVC тавани
  • растерни (прави се от минералфазерни плоскости)
  • окачени тавани от гипсокартон
  • опънати тавани

 

Най-широкоизползваният вариант е с влагоустойчив гипсокартон, направен от CD и UD профили. Тук могат спокойно да се инсталират луни, като задължително условие е те да бъдат също влагоустойчиви. Подобен таван от хидрофобен гипсокартон може да бъде завършен и с декоративна мазилка, вместо латекс.

Другият вид, който има по-изтънчен завършек, е „Хънтър Дъглас“. Този таван се изработва с помощта на алуминиеви панели. 

Растерните окачени тавани пък представляват влагоустойчиви пана, които са и много  лесни за демонтаж, както и металните. 

Като едно от последните попадения са и опънатите тавани. Технологията им представлява PVC платно, което се опъва по тавана със специални профили и харпун. Той изобилства от гледна точка на повърхност - лакиран, матиран, сатен, принт и т.н. 

Ремонт на банята

Монтаж на фаянс и теракот

Този вид материали могат да бъдат много различни по дизайн, размери, вид материал. На каквито и модели да се спрете, трябва да знаете, че е важно да измерите квадратурата, за да знаете колко кв. плочки ще са ви необходими. Задължително вземете малко повече, защото става всичко - някои се счупват, някъде трябва да се изреже дадена шарка, за да се покрие добре пода и да се композира по-добре, може да има някоя деформирана плочка -за фира се смятат около 10%.

 

Имайте предвид, че цената на плочките зависи и от размера им, а крайното заплащане за тяхното монтиране от сложността на банята. Колкото повече декоративни плочи, фризове, лайсни, пилене на плочки или други дейности са необходими, толкова цената ще е по-висока. 

 

Освен плочките, в банята могат да се положат и мозайки, влагоустойви тапети, 3D подове, камък, декоративна мазилка и други. 

 

Добрата новина е, че се предлага голямо разнообразие от теракот, фаянс и гранитогрес. Важно е да наблегнете на едно важно изискване - не поставяйте плочки, които са с дебелина по-малка от 7-8 мм. Това  не би било добра инвестиция за мокрото помещение. Заложете и на по-високо ка чество. 

 

В обобщение, ето какви съвети бихме могли да ви дадем при избора на плочките и материали за техния монтаж:

  • изберете правилния размер плочки според големината на вашата баня
  • разгледайте онлайн и физическите магазини, за да изберете висока качество плочки на оптимална цена
  • изберете плочки с висока степен издръжливост на натоварване
  • изберете качествено лепило
  • ширината на фугата е много важен елемент, трябва да се определи правилно - стандартно е около 1,5- 2 мм.
  • заложете на перфектен завършек на ъглите - най-често се използват алуминиеви или PVC лайсни.

Санитария, мебели и аксесоари за баня

Санитарията за баня се монтира след монтажа на пода и фугиране (като е необходимо да изчакате поне ден след това). Най-широко популярният модел са моноблоковете, те са и на най-добра цена. Последното поколение бани обаче залага повече на вградени тоалетни чиния и казанчета в стената, защото визията им е по-привлекателна. Ценовите диапазони са коренно различни, но инвестицията в качествена санитария си заслужава. 

Изборът на душ панели и системи също влизат в тази категория. Те също се предлагат в много варианти - с душ кабина или не, с включени хидромасажни функции, комбинирани душове с пита и душ-слушалка. 

Последният елемент са ваните. Те се монтират в бани, където има достатъчно пространство за тях. Доставят невероятно преживяване на потребителите. Предлагат се в различна форма и големина, с различен цвят, а смесителя е този, което придава най-очарователната визия. Може да ги намерите в класически варианти, както и в по-модернистичен, ретро, италиански или друг стил.

Мебелите за баня са тази част, без която никоя баня не може. Според големината й, може да включителни различни мебели за баня - долен шкаф за баня, шкаф с мивка, горен шкаф за баня, колона за баня или съвкупност от всички елементи в комплект с еднакъв дизайн. Също така, полици, плотове и огледала. Мебелите за баня допринасят за очарователния вид и комфорта в банята.  

Едно от най-важните неща за мебелите за баня е тяхната влаго- и водоустойчивост. Поради тази причина, те са малко по-скъпи, но ще ви гарантират дълга експлоатация без деформация. Най-масовите материали, от които се изработват мебелите за баня, са ПВЦ, стъкло, MDF, масив, мрамор, гранит, технически камък. Огледалата за баня могат да бъдат инсталирани самостоятелно над мивката или да бъдат вградени в горния шкаф. Имат опция за допълнително осветление -  ЛЕД и тъч скрийн. 

Аксесоарите са последното попълнение в банята, но не бива да се подценяват. Към тях спадат следните:

  • закачалки
  • държачи за тоалетна хартия
  • сапунерки
  • дозатори за течен сапун
  • хавлийници
  • чаши за четки за зъби
  • етажерки др.

Някои от тези елементи могат да бъдат свободностоящи или вградени с помощта на пробиване на стената. Важно условия и за тях е да бъдат изработени от по-качествен материал, който издържа на по-влажни условия. 

С допълнението на аксесоарите за баня ще внесете допълнителна свежест в дизайна на помещението, като същевременно ще му придаде завършен вид. 

Заключение

В обобщение ще кажем, че понякога ремонтът на банята е неизбежна стъпка - особено при покупка на по-старо жилище, или на баня, която функционира над 20-30 години. Най-важните фактори за добрите резултати обаче е изготвяне на добър план и следването му, покупка на високо качество материали и професионалната работа. Всяка грешна стъпка или спестяване на средства може да окаже негативен ефект върху здравината и добрия вид на мокрото помещение. 

 

Ако имате нужда от помощ в избора на санитария, аксесоари, фаянс или друг тип строителни материали за новата визия на вашата баня, екипът на TeMax е на ваше разположение. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от