Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

5 съвета за безопасно инсталиране и употреба на светлинна коледна декорация

Светлинната коледна украса е един от задължителните елементи за най-уютните и блестящи дни от годината - по време на Коледа. Допринасят за повишаване на празничното настроение, радват всички, но могат да създадат и сериозни проблеми, ако не са инсталирани или използвани правилно. Затова сме решили да ви дадем няколко точни и ясни съвета. 

Ето на какво трябва да наблегнете, когато решавате да инсталирате нови или старите коледни лампички.

Винаги тествайте коледната украса

Добра идея е да включите наличната коледна украса в контакта, за да видите как работят преди да пристъпите към каквото и да било окачване. Може да се натъкнете на изгорели крушки или диоди, разтопени или изкривени гнезда на крушки, оголени кабели, изтъркани или разхлабени проводници.

Всички тези фактори могат да представляват голяма заплаха за дома и членовете на семейството ви, защото са склонни да причинят късо съединение, което не след дълго ще прерасне в пожар. 

Ако установите нещо такова, изхвърлете или поправете разхлабените елементи. В случай, че забелязвате много нередности, за по-сигурно инвестирайте в изцяло нови светлини. 

Не претоварвайте контакти, разклонители и захранвания

Най-класическите лампички са тези с нажежаема жичка, които са и най-неикономичните от гледна точка на консумация на енергия. По-модерните и икономични модели са съвременните LED светлини.

Въпреки всичко, винаги съществува риска на претоварите контакт или разклонител, още повече, ако там са включени и други електроуреди. 

Препоръчваме ви да се запознаете с предписанията на производителите и при съмнение за претоварване да направите по-прецизно преразпределение на захранването, защото отново може да се стигне до пожари. 

Коледни лампички

Внимавайте при окачване на високи места

Има много случаи, които водят до негативни последици, не толкова заради свързването с електричеството, а заради падане от високо. Затова не бива да подценявате тази препоръка.

Паданията могат до доведат до сериозни наранявания, така че внимавайте. На първо място, осигурете си стабилна стълба и задължително още един помощник, който да наблюдава процеса и най-вече да придържа стълбата.

Освен това използвайте стабилна основа, върху която ще поставите стълбата. Не се опитвайте да местите и стълбата, докато сте вече на нея, а окачването на светлини върху покрива трябва да е много добре обезопасено. 

Никога не се опитвайте да преместите стълбата, докато сте качени върху нея, колкото и изкушаващо да изглежда. Избягвайте качването по покриви, ако не сте обезопасен правилно. И не на последно място – не избързвайте с употребата на алкохол, преди да сте приключили с окачването на украсата.

Закрепете стабилно външната светлинна украса

Когато инсталирате външна светлинна украса, задължително закрепяйте светлините към стабилна монтажна повърхност. Избягвайте да използвате метални скоби или телбод.

Това е превантивна мярка срещу случайно пробиване и образуване на късо съединение или прекъсвания, които се откриват сравнително трудно след това.

При вятър кабелът може да износи изолацията, защото се трие в пирони или скоби, което също води до риска от пожари при късо съединение. Затова по-добре използвайте пластмасови монтажни скоби или свински опашки с нужния размер. 

На последно място, задължително монтирайте украсата, но не я включвайте в захранването. Разклонителите с IP защита са много добро решение. 

Лампички за Коледа

Изключете коледните светлини, когато отсъствате от дома си

Не оставяйте украсата включена месеци наред, без да я изключвате. Отсъствате ли от дома си, най-сигурният начин да останете спокойни е като я изключите за този период. Въпреки, че производителите залагат на все по-безопасни, икономични и надеждни светлини – не рискувайте. 

Дали сте се насочили към интериорна, екстериорна или комплексна инсталация на светлини, няма никакво значение. Важното е да следвате посочените правила за безопасност, като по този начин ще осигурите сигурността при включването и експлоатацията им.

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от