Доставяме до 3 работни дни

Включете се в нашата Лоялна програма

Поръчай и вземи от магазин. Виж повече

Подходящи тапети за спалня

Тапетът е декоративен елемент за разкрасяване на стените в стаите. Той може да добави цветен акцент към спалнята и предлага уникален и креативен начин да предадем стил и красота в интериора на дома. Едно от предимствата на тапетите е разнообразието от цветове и текстури, които предлагат безкрайни възможности за обзавеждане според вашите предпочитания. Те създават усещане за уют и спокойствие, стимулират релаксацията и добрия сън. Основното им предимство е, че се слагат и махат много лесно.

Как да изберем подходящи тапети за спалня

Преди да направим избор на тапети за спалня, трябва да помислим за атмосферата, която искаме да създадем. Важно е спалнята да предразполага към почивка. За това трябва да се избягват прекалено ярките цветове и острите линии. Има голямо разнообразие на текстури, материали и модели, така че да се задоволи и най-капризният вкус.

Избор на тапети според стила на спалнята

Спалнята е стаята, в която започва и свършва всеки ден, за това тъкмо тя е важно да бъде обгърната в комфорт и уют. С избирането на модела и цвета на тапетите, ние не само преобразяваме визуално пространството, но и внасяме частица от себе си в интериора. Залагайки на луксозни модели, внасяме в атмосферата изисканост и елегантност. Защо пък да не изберем тип 3D и релефни варианти за по-модерен акцент? Те добавят дълбочина и текстура. Тапетите могат да имитират и естествени материали като дърво, камък, тухли и други. 

Избор на подходящи тапети за спалнята

Подходящи цветове

Може да заложим на красиви модели с цветя, ако искаме да придадем романтична нотка на помещението. Самозалепващи декорации са подходяща идея, когато са ненатрапчиви и деликатни и са лесни за използване за акцент на стената. Когато стаята е по-малка е добре да заложим на светли цветове, защото те притежават способността да направят оптически по-просторна стаята.

Видове тапети за спалня

Видовете тапети се разделят според материала, от който са изработени.

  • Хартиени - най-евтин клас и не могат да се почистват с вода.
  • Винилови - много по-издръжливи от хартиените и могат да се почистват по-лесно.
  • Текстилни - изработват се от текстилни влакна, коприна или памук. Нанасят се по-лесно.
  • Флизелинови - изработени са от нетъкан текстил. При тяхното нанасяне лепилото се поставя само върху стената.

Пример за цветови комбинации

Цветовите комбинации са безкрайно много. Може да заложим на комбинация между наситен и пастелен цвят, като така балансираме общото усещане на атмосферата. Важно е да съобразим стила на стаята и цвета на мебелите. За да придадем повече топлина на интериора, е нужно да заложим на земни нюанси като кафяво, тъмно зелено, бежово и шарки, които не натоварват очите. За по-атрактивен ефект може да комбинираме студени с топли цветове.

Подходящи цветови комбинации на тапети в спалнята

Съвети за избор на тапети

При избора на тапетите е добре да обърнем внимание на качеството им. Преди да ги поставим, трябва да прегледаме стената за грапавини, защото рискуваме да накъсаме тапетите и да направим по-трудно поставянето им. Хубаво е да се използват екологични материали при избора на обзавеждане на помещения в дома.

Подходящо осветление

Осветлението в спалнята трябва да бъде приглушено, за да придаде усещане за спокойствие и релакс. Сутрин не трябва да е прекалено светло, защото има вероятност да се наруши съня. Ако стаята няма много светлина, може да заложим на светли или бели нюанси, за да избегнем допълнителното затъмняване.

Съвместимост с мебелите

Ако планираме мебелите да бъдат в по-тъмни нюанси, тапетите трябва да са в топли и пастелни цветове. По малкото мебели се комбинират добре с много светли нюанси като сиво, бяло, синьо и кремаво. 

Каквито и тапети да изберем трябва да се съобразим първо с личните ни предпочитания, важно е да ни харесват, защото дома е нашето лично пространство и е нужно да се чувстваме комфортно в него. Качествени тапети на изгодни цени ще намерите в онлайн магазин ТеМакс.

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от