Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Тавански панели, за да сте винаги в крак с тенденциите

Окачените тавани са стандартно и красиво решение за покриване на мазета, търговски сгради, а и във всяко друго помещение на дома. Имат чисто декоративна функция, служат за коригиране на някои неравности, скриване на кабели, водопроводи и други.

Употребата им в наши дни е много популярна, но с времето те губят привлекателния си външен вид. Ако желаете да реновирате леко захабения, опушен или обезцветен окачен таван, има няколко начина да се справите с тази задача.

Подновяване на стария окачен таван с боя

Стандартните пана нямат блясък, а с времето влошават значително визията си. Затова и полагането на няколко слоя боя би било истинско преобразяване на стария окачен таван. Специалистите препоръчват да положите един слой грунд против петна, преди да стартирате с боядисването.

Най-лесният начин за боядисване на окачения таван е чрез употребата на пистолет за боя. Неприятното в случая е, че ще трябва да сваляте паната едно по едно и да ги боядисвате поотделно, защото в противен случай ще боядисате и рамката, за която се закрепват. Другият вариант е да я облепите внимателно с тиксо и директно да боядисате тавана. Ако се спрете на тази опция, изчакайте пълното изсъхване на боята, преди да отлепите защитните ленти. Можете да използвате и по-тънка четка, но имайте предвид, че така ще се изморите много и ще ви отнеме доста време.

Подновяване на стария окачен таван с тапети

Тапетите са многофункционален материал, което можем да включим в много проекти от типа “Направи си сам”. Такъв и случаят в момента. Бихте могли да опаковате в всяко пано от тавана с тапети, с шарки и цветове по ваш избор. По този начин ще имате възможност да освежите всеки облицован таван.

Алтернативи на тапетите, ако не сте им фенове, са самозалепващото фолио, което се предлага в много голямо разнообразие от дизайни, или опаковъчната хартия.

Подновяване на стария окачен таван с плат

Вярвате или не, с малко фантазия, търпение, сръчност и избор на подходящ плат, бихте могли да направите много красив окачен таван, и то с минимални финансови средства. Добавете цвят и текстура в помещението, където сте избрали да подновите стария окачен таван.

Както при тапетите, така и тук ще трябва да свалите всяко пано и да го увиете в избраната материя (препоръчително е да бъде тънка и лека). От цветова гледна точка, изборът е изцяло ваш - можете да изработите едноцветен таван, както и доста по-шарен и креативен. Използвайте двойно залепящо се тиксо или подходящо лепило за платове, за да закрепите плата за паната.

Замяна на паната с нови

Възможно е предните варианти да не са във ваш стил или просто да предпочетете да направите по-генерална промяна, като замените изцяло окачения таван с нови пана. Както се досещате, тук ще трябва да направите най-голяма инвестиция, но тя несъмнено си заслужава.

Съветваме ви, преди да пристъпите към покупка, да разгледате повече магазини и да изберете оптимална цена.

Таванът може да не е едно от най-честите неща, в които се заглеждат гостите ви, но е изключително важно да се погрижите за неговата сигурност и добър външен вид, защото е изложен на показ и покрива цялото помещение.

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от