Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Видове балатуми и тяхното приложение

Балатумът – разнообразна и бюджетна настилка, която може да се впише перфектно в почти всяко помещение. Въпреки че не е толкова масов избор за дома, има редица предимства и добри характеристики, които могат да се посочат за този вид под.

Ако не сте наясно с тях, продължете да четете следващите редове. От гледна точка на целите на експлоатация и условията в помещението, в което ще се монтира, могат да се посочат три основни вида балатум.

Основни видове балатуми за вашия дом

Битови балатуми – изработват се от PVC материал, с дебелина от 1-3 мм. Намират приложение в бита, което става ясно и от самото им име – най-широко се използва за монтиране на под в лични и частни имоти:

    • Полукомерсиални – също се изработват от PVC, но балатумът е по-дебел с около 2-3 мм – той е 4-5 мм. Този вид е по-подходящ за помещения като хотелски стаи и офиси;
    • Комерсиални – той е най-качественият вид балатум, като за неговата изработка се използва допълнителен слой поливинилово покритие. Благодарение на него, балатумът достига над 6 мм дебелина, гарантира по-голяма устойчивост и дълготраен блясък.

Може да се използва и за помещения, където има висок трафик. Наричат се комерсиални, защото намират приложение в обзавеждането на търговски пространства.

Като цяло, балатумът е широко приложим - както в дома, така и за обществени, търговски и офис обекти. В дома може да се постави на терасата, в килера, коридора или хола.

Избор на балатум

Някои категории балатуми разполагат с допълнителни характеристики (някои от които вече посочихме), като:

    • Допълнително повърхностно покритие, което има за цел да предпази настилката от драскотини;
    • Наличие на двоен слой против влага и пропиване;
    • Антистатичните балатуми са подходящи са различни сървърни помещения и места с много компютри;
    • Шумоизлираща основа с по-голяма дебелина - те се наричат още акустични и са подходящи за места, където е необходимо изолация на шума;
    • Модели с топлоизолационни свойства - те са едно добро решение за помещения, в които е студено. Изолират студа и спомагат за затопляне на стаята, както и за намаляването консумацията на ток.

За да определите правилно какъв балатум да изберете, от кой клас, трябва да съобразите помещението, за което ще е предназначено. Понякога е излишно да инвестирате по-голяма сума за най-дебелия и скъп балатум, а да не е нужно – при минимално натоварване.

Балатум

И обратното, ако желаете да изберете привлекателен балатум за офис, ресторант или за друго обществено място, където преминава голям поток от хора, то тогава изберете по-скъп модел. Това ще ви гарантира по-дълга експлоатация – няма да се изтърка толкова лесно. 

Заключение

Въпреки голямото разнообразие и достъпната цена на балатума, не прибързвайте с решението си. Отделете нужното време, за да проучите пазара - разгледайте физическите и онлайн магазини. Запознайте се с предимствата и гаранцията на всеки производител. 

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от